Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta lub expertów. #grafikakomputerowa .
Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda od kuchni. Czy osoby pracujące jako grafik komputerowy najczęściej mają wykształcenie ze studiów, z kursów, czy są samoukami. I jeśli z studiów/kursów to czy mogą coś dobrego polecić.
Jak obszerną wiedzę trzeba do tego posiadać? Wystarczy znajomość programów i trochę wyobraźni, czy to bardziej skomplikowana sprawa? Ja jestem totalnym laikiem, czasami rysuję sobie coś for fun, ale że nadal szukam sensu swojej egzystencji to może przydało by się poszerzyć wiedzę w tym temacie.
Prosiłabym o jakieś odpowiedzi expertów lub ludzi, którzy swoje pasje kierują w tym kierunku. Możecie mnie albo zachęcić, albo zniechęcić, więc słucham ( ͡º ͜ʖ͡º)

• 63
  • Odpowiedz
@Tyrande: Wykształcenie czy kursy niewiele ci da, jeśli nie masz solidnej wiedzy, doświadczenia i talentu - liczy się portfolio. Nie mam wykształcenia kierunkowego i świetnie daje sobie radę, dużo nauczyłam się w agencji, gdzie zaczynałam, ale jeszcze więcej sama oglądając tutoriale na YT.

Jako grafik musisz znać dobrze Photoshopa (obróbka zdjęć, barwa, szparowanie piórkiem), Indesigna (DTP, praca z barwami, typografia), Illustratora (wszelkie logotypy to wektory), przygotowanie do druku różnych reklam wewnętrznych
  • Odpowiedz
@Tyrande: grafika to bardzo ogólne słowo, bo w nim zawiera się wiele dziedzin (od rysunku, przez projektowanie aż po prace analityczna). Koleżanka wyżej mocno przesadza, ze trzeba znać HTML/CSS, podstawy 3D i jakiś inny szajs, chyba, ze chce się być „grafikiem”, bo będąc chociażby ilustratorem liczy się styl, umiejetność rysunku (lub jego brak - zależy od stylu), umiejetność posługiwania się programami i podstawy DTP zależne od technologii w jakiej chce się
  • Odpowiedz
@goedenavond: Pisałam o obecnym rynku graficznym jako takim, ponieważ koleżanka pytała ogólnie o grafikę, nie tylko o rysunek czy ilustracje, czego najwyraźniej nie zauważyłeś. I nie wiem dlaczego używasz określenia:

chyba, ze chce się być „grafikiem”

()
  • Odpowiedz
@xandra: zauważyłem, zauważyłem, jednak odnoszę mocne wrażenie, że koleżanka nie ma pojecia czym jest grafika w dzisiejszych czasach.

Na pewno na obecnym rynku graficznym jako tako nie każda pozycja mieszcząca się w pojęciu grafika wymaga znajomości fotografii produktowej, podstaw 3D, znajomości front-endu, umiejętności składu, itd. Jest masa dziedzin, gdzie nikt nawet na coś takiego nie spojrzy w twoim CV.

I nie wiem dlaczego używasz określenia

Bo takie stanowiska są nieprzyszłościowe. Dla
  • Odpowiedz
@xandra: @goedenavond: tz może faktycznie wyraziłam się nie jasno :p
nie chodzi mi o jakiegoś super experta, ale coś prostego na start i ewentualnie powoli zwiększać swoją wiedzę, żeby móc podnosić poprzeczkę.
Chodzi mi bardziej o takie minimum "must have", od czego zacząć itp.
  • Odpowiedz
Jak mówiłam, jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o teminologie itp. Zastanawiam się czy jest warto coś robić w tym kierunku, a bym zaczynała od takiego prawie zera. Dlatego się zapytałam o jakieś kursy itp. Swoją wiedzę czerpiecie z samouki?
  • Odpowiedz
@goedenavond: Grafika to bardzo szerokie pojęcie. Dobrze znać inne dziedziny, niż tylko jedną konkretną. Szczególnie jeśli właśnie się zaczyna, no chyba że koleżanka jest naprawdę dobra i jej prace powodują opad szczęki. A i to nie koniecznie, jeśli nie będzie miała szczęścia.

Zdobywając wiedzę ogólną ma większe szanse na rynku pracy by z czasem dopracować tą konkretną. Kolejnym argumentem za jest praca zespołowa, mają pojęcie i innych dziedzinach łatwiej będzie współpracować
  • Odpowiedz
@Tyrande: Zawsze możesz iść na studia np. projektowanie graficzne, może wzornictwo, a może po prostu grafika (po co ograniczać się do komputerowej?komputer to tylko narzędzie, grafika to sposób myślenia). Możesz sprawdzić co w ogóle są w stanie Ci zaoferować studia i co chcesz robić.
Może zainteresuje Cię zupełnie inna dziedzina, o której teraz nawet nie wiesz, że istnieje. Może będziesz ilustratorem, a może projektantem opakowań.

Ten niezbędny talent to moim zdaniem
  • Odpowiedz
@Tyrande: Podstawy PS i manipulacji zdjęciami, zawsze się przydaje. To o czym wcześniej wspomniałam. Podstawy Indesigna i w twoim przypadku Illustratora jeśli chcesz rysować na czymś więcej niż na kartce. Choć możesz oczywiście bawić się w digital painting w PS.

No i tworzyć, warto się mieć czym pochwalić, portfolio to podstawa. Ja uczyłam się z tutoriali na YT, oczywiście dużo nauczyłam się w samej agencji, ale trafiłam akurat na świetnych ludzi,
  • Odpowiedz
Grafika to bardzo szerokie pojęcie. Dobrze znać inne dziedziny, niż tylko jedną konkretną. Szczególnie jeśli właśnie się zaczyna, no chyba że koleżanka jest naprawdę dobra i jej prace powodują opad szczęki. A i to nie koniecznie, jeśli nie będzie miała szczęścia.

Zdobywając wiedzę ogólną ma większe szanse na rynku pracy by z czasem dopracować tą konkretną. Kolejnym argumentem za jest praca zespołowa, mają pojęcie i innych dziedzinach łatwiej będzie współpracować z innymi
  • Odpowiedz
@goedenavond: Pewnie teraz faktycznie jest większy podział na konkretne profile, ale to też zależy od miejscowości. A fotograf właśnie był podzlecony. Zawsze mnie bawiło, że ludzie po ASP nie ogarniają spadów, a wywalenie zbędnych Pantoneów z projektu przekracza ich możliwości. Widziałam i poprawiałam wieeeele rzeczy, po takie, od których włosy stawały dęba. To dobrze, że się zgadzamy. Ja chciałam przedstawić pewien zakres, żeby dziewczyna miała pojęcie na co się porywa (
  • Odpowiedz
ale coś prostego na start i ewentualnie powoli zwiększać swoją wiedzę, żeby móc podnosić poprzeczkę.

@Tyrande: tylko ze dalej twoje pytanie wyglada "ej jak chce sie pracować przy komputerze to jakie programy trzeba znać". Musisz przynajmniej zadeklarować sie czy chodzi o grafike 2D czy 3D
  • Odpowiedz
@Tyrande: grafika to potężna dziedzina, musisz się określić co Cię interesuje

ja na przykład w 2016 zobaczyłem program zbrush ( rzeźbi się w nim ) i poleciałem w szeroko pojęty gameart, realtime 3D, czyli robię grafike do gier https://www.youtube.com/watch?v=NrNPsLo_v7w

co do uczelni, w Polsce raczej kiepsko, uważam, że lepiej czas i pieniądze spożytkujesz studiując w domu
  • Odpowiedz
Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda od kuchni. Czy osoby pracujące jako grafik komputerowy najczęściej mają wykształcenie ze studiów, z kursów, czy są samoukami. I jeśli z studiów/kursów to czy mogą coś dobrego polecić.

W Polsce 90% samouki, na zachodzie miszmasz.

Jak obszerną wiedzę trzeba do tego posiadać? Wystarczy znajomość programów i trochę wyobraźni, czy to bardziej skomplikowana sprawa? Ja jestem totalnym laikiem, czasami rysuję sobie coś for fun, ale że nadal
  • Odpowiedz
Jako grafik musisz znać dobrze Photoshopa (obróbka zdjęć, barwa, szparowanie piórkiem),

Powiedzmy...

Indesigna (DTP, praca z barwami, typografia), Illustratora (wszelkie logotypy to wektory), przygotowanie do druku różnych reklam wewnętrznych i zewnętrznych, gadżetów itd. To dość szeroka wiedza, a dobra znajomość programów zawsze uratuje ci tyłek, by nie stracić pół dnia na coś co można zrobić w chwilę.

CO DO #!$%@?!? Xd

Do tego przydałaby się znajomość fotografii produktowej (ekspozycja, oświetlenie), jakiegoś programu
  • Odpowiedz

@Tyrande: Od teorii. Co to jest grafika, jakie są kierunki rozwoju, co można robić jako grafik, jak wygląda dzień grafika na różnych posadach, jakie są firmy, gdzie można pracować i za ile.
  • Odpowiedz
@loczyn: Już się kiedyś spieraliśmy, zaufaj mi, nie masz racji i nie doczytałeś kontekstu.

@xandra: U mnie w pracy na 20 osob nikt nie ogarnia InDesigna, moze z 3 uzywaja Illustratora i sie na niego nie #!$%@?. Jakim cudem pracujemy jako graficy?

No i ten HTML i CSS...
  • Odpowiedz