Aktywne Wpisy
iErdo +1538
Bożu, czekałem na niego z 2 godziny, aż usiądzie na tej gałązce, którą ja chcę i którą ja wybrałem
W końcu się udało, skubaniec szybki jest. Mega jestem zadowolony, bo ciężko zimorodkowi zrobić ładne zdjęcie. Wybaczcie ze wrzucam zdjęcie aparatu, ale prosto z terenu, później wrzucę po obróbce ;D W rogu widać jaki crop, bo bliżej nie chciał siadać xD
Obserwuj mój tag #pixerdo po więcej autorskich zdjęć
#fotografia #zwierzaczki #przyroda #
W końcu się udało, skubaniec szybki jest. Mega jestem zadowolony, bo ciężko zimorodkowi zrobić ładne zdjęcie. Wybaczcie ze wrzucam zdjęcie aparatu, ale prosto z terenu, później wrzucę po obróbce ;D W rogu widać jaki crop, bo bliżej nie chciał siadać xD
Obserwuj mój tag #pixerdo po więcej autorskich zdjęć
#fotografia #zwierzaczki #przyroda #
myszczur +184
Wszystkie moje zdarzenia drogowe:
-baba wjechała we mnie z rozbiegówki
-baba wjechała mi w dupę gdy stałem w korku - po prostu ruszyła nie wiadomo czemu i wjechała we mnie xD
-baba uderzyła mnie w bok zderzaka tylnego gdy stałem na światłach, włączała się do ruchu z parkingu i nie wyrobiła zakrętu na pas obok xD
-baba pierwszy raz na automacie cofała z miejsca postojowego i uderzyła w bok mojego zaparkowanego auta
-baba wjechała we mnie z rozbiegówki
-baba wjechała mi w dupę gdy stałem w korku - po prostu ruszyła nie wiadomo czemu i wjechała we mnie xD
-baba uderzyła mnie w bok zderzaka tylnego gdy stałem na światłach, włączała się do ruchu z parkingu i nie wyrobiła zakrętu na pas obok xD
-baba pierwszy raz na automacie cofała z miejsca postojowego i uderzyła w bok mojego zaparkowanego auta
Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda od kuchni. Czy osoby pracujące jako grafik komputerowy najczęściej mają wykształcenie ze studiów, z kursów, czy są samoukami. I jeśli z studiów/kursów to czy mogą coś dobrego polecić.
Jak obszerną wiedzę trzeba do tego posiadać? Wystarczy znajomość programów i trochę wyobraźni, czy to bardziej skomplikowana sprawa? Ja jestem totalnym laikiem, czasami rysuję sobie coś for fun, ale że nadal szukam sensu swojej egzystencji to może przydało by się poszerzyć wiedzę w tym temacie.
Prosiłabym o jakieś odpowiedzi expertów lub ludzi, którzy swoje pasje kierują w tym kierunku. Możecie mnie albo zachęcić, albo zniechęcić, więc słucham ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jako grafik musisz znać dobrze Photoshopa (obróbka zdjęć, barwa, szparowanie piórkiem), Indesigna (DTP, praca z barwami, typografia), Illustratora (wszelkie logotypy to wektory), przygotowanie do druku różnych reklam wewnętrznych
(・へ・)
Na pewno na obecnym rynku graficznym jako tako nie każda pozycja mieszcząca się w pojęciu grafika wymaga znajomości fotografii produktowej, podstaw 3D, znajomości front-endu, umiejętności składu, itd. Jest masa dziedzin, gdzie nikt nawet na coś takiego nie spojrzy w twoim CV.
Bo takie stanowiska są nieprzyszłościowe. Dla
nie chodzi mi o jakiegoś super experta, ale coś prostego na start i ewentualnie powoli zwiększać swoją wiedzę, żeby móc podnosić poprzeczkę.
Chodzi mi bardziej o takie minimum "must have", od czego zacząć itp.
Zdobywając wiedzę ogólną ma większe szanse na rynku pracy by z czasem dopracować tą konkretną. Kolejnym argumentem za jest praca zespołowa, mają pojęcie i innych dziedzinach łatwiej będzie współpracować
Może zainteresuje Cię zupełnie inna dziedzina, o której teraz nawet nie wiesz, że istnieje. Może będziesz ilustratorem, a może projektantem opakowań.
Ten niezbędny talent to moim zdaniem
No i tworzyć, warto się mieć czym pochwalić, portfolio to podstawa. Ja uczyłam się z tutoriali na YT, oczywiście dużo nauczyłam się w samej agencji, ale trafiłam akurat na świetnych ludzi,
@Tyrande: tylko ze dalej twoje pytanie wyglada "ej jak chce sie pracować przy komputerze to jakie programy trzeba znać". Musisz przynajmniej zadeklarować sie czy chodzi o grafike 2D czy 3D
ja na przykład w 2016 zobaczyłem program zbrush ( rzeźbi się w nim ) i poleciałem w szeroko pojęty gameart, realtime 3D, czyli robię grafike do gier https://www.youtube.com/watch?v=NrNPsLo_v7w
co do uczelni, w Polsce raczej kiepsko, uważam, że lepiej czas i pieniądze spożytkujesz studiując w domu
W Polsce 90% samouki, na zachodzie miszmasz.
Powiedzmy...
CO DO #!$%@?!? Xd
@Tyrande: Od teorii. Co to jest grafika, jakie są kierunki rozwoju, co można robić jako grafik, jak wygląda dzień grafika na różnych posadach, jakie są firmy, gdzie można pracować i za ile.
@xandra: U mnie w pracy na 20 osob nikt nie ogarnia InDesigna, moze z 3 uzywaja Illustratora i sie na niego nie #!$%@?. Jakim cudem pracujemy jako graficy?
No i ten HTML i CSS...