Wpis z mikrobloga

Siemanko. Wczoraj podczas burzy spalił mi się komputer.
Mój błąd - nie wyłączyłem z zasilania, aczkolwiek liczyłem, że listwa z zabezpieczniem da radę, mylilem sie...
Zasilacz Silentum PC Vero M1 600V - ma ktos jakies rozeznanie co do tego zasilacza?
Jaka jest szansa, ze nie zabral ze soba wiecej podzespolow?
Niestety jestem na wsi i nie mam jakichkolwiek warunków do samodzielnej diagnozy.
Z tego co widzialem na plycie glownej/graficznej - kondensatory całe, nie ma oznak zadnego przepalenia.

; I jeszcze jedna sprawa , skoro listwa jest cala, mozliwe, ze wyladowanie przeszlo z ADLS? Mam takie przypuszczenia, gdyż po tej sytuacji przestal dzialac internet, w orange powiedzieli ze zepsol sie router aczkolwiek diody migają, dziwne..
Prosze o jakeis porady, gdyz mam troche km do najblizszego serwisu i nie wiem co robic..
#pc #zasilacz #hardware #it #internet
  • 8
  • Odpowiedz
Technicznie jak piorun walnie, to nie uchroni Cię nic, nawet UPS. To ogromne wyładowanie w ciągu ułamka sekundy. Mimo wszystko warto sprawdzić resztę sprzętu, bo mogło tylko zabezpieczenie w zasilaczu pójść i nic więcej. Choć faktycznie jeśli poszło po ADSL to może być ciężko. Sam zasilacz jest dobrą jednostką więc jest spora szansa, że uratował sprzęt
  • Odpowiedz
listwa przepięciowa uchroni przed małym skokiem napięcia, ale nie piorunem ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Atreyu: to tak nie do końca, przed skokiem napięcia uchroni nas dobry UPS z regulacją.

a jak jest wyłączona?

@saper_vodiczka: wyłączona listwa też nie uchroni nas przed przepięciem idącym z gniazdka. bardzo często te tanie listwy mają wylącznik tylko na jeden kabel a drugi cały czas wpięte jest w instalację. jak przyjdzie
  • Odpowiedz
vero to dobra konstrukcja, zabezpieczenie OVP powinno się wyzwolić w czasie, chociaż nie wiem z jaką prędkością płynęło napięcie. na pewno wiem to, że vero owe posiada i duża jest szansa generalnie na prawidłowe działania reszty komputera. tak jak wyżej - listwa cię uchroni tylko przed current spikeami idącymi z sieci, jakimiś nagłymi wzrostami, to samo warystor w zasilaczu, ale dobry zasilacz powinien mieć odpowiednio zaimplementowane zabezpieczenia. vero je ma.
  • Odpowiedz