Wpis z mikrobloga

Che Guevara zmarł w październiku 1967 roku, a ta fotografia jest częścią kolekcji Frontu Wyzwolenia Narodowego Farabundo Martí, socjalistycznej partii politycznej założonej w 1980 roku w Salwadorze.

@piszczalka: no i co z tego

@krne: Panie profesorze. Tak się składa, że taki Fidel owszem komunistą nie był, ale Che i Raul sami określali się jako rewolucjoniści, komuniści.

Nie wiem o co się czepiasz, jakiejś semantyki? Chyba jestem za głupi profesorze albo Pan #!$%@? ogólnie. Równie dobrze nazizm, czy też frankizm, nigdy nie był faszyzmem. Bo faszyzm to często takie mgliste uogólnienie i zwykle błędnie używane. No nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Siemaseima Czyli twoim tokiem myślenia zbrodnie wojenne popełnione na Bałkanach też można wsadzić w "wojna to wojna". Mój drogi Che Guevara prowadził grupę paramilitarną w okresie kubańskim. To nie była wojna a działania zbrojne.
Z tym Che Gevarą jest taki problem, że on w sumie nic istotnego nie zrobił. Ot rewolucjonista jakich wielu, i jak wielu wydawał wyroki śmierci w trybie "rewolucyjnym". Jedyne jego osiągnięcie to bycie ministrem na Kubie za czasów Castro, i z tym zadaniem sobie nie poradził. Potwierdzony ma tylko jeden czynny udział w walce, normalnie działał jako lekarz polowy.