Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Dorosłe osoby z zespołem downa są niebezpieczne dla otoczenia. Moja różowa jakiś tydzien temu wracała wieczorem ze sklepu - na ulicy nikogo i ciemno, ona chuchro, w pewnym momencie podszedł do niej gość z zespołem downa i się zapytał, czy może się przytulić - ona, wiedziona empatią, powiedziała, że tak. Typ ją objął i mocno przytrzymał, a potem zaczął wykonywać ruchy frykcyjne. Różowa zaczęła krzyczeć i próbowała się wyrywać, ale nie miała najmniejszych szans. W końcu szedł jakiś chłopak i spłoszył pana z zespołem. Potem czytałem, że osoby cierpiące na tę chorobę w pewnym wieku są bardzo silne (w końcu spora masa) i mają niesłychanie rozbudzony popęd seksualny. Podobno wiele rodzin nie daje sobie z nimi rady, zwłaszcza samotne matki, które sa dużo słabsze fizycznie, a niepełnosprawne pociechy je najzwyczajniej terroryzują i gwalca.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Zkropkao_Na
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 79
  • Odpowiedz
MglistyEsteta: Ciążę z ZD można usuwać. Robisz badania, potwierdzasz że faktycznie ZD i możesz usunąć bez problemu. Ale... spotkałam ludzi, którzy nie wierzą w badania (nawet genetyczne z DNA dziecka) i "co Bóg dał to urodzę". I rodzą takie dzieci, a potem wszyscy mają współczuć.

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua}

• Odpowiedz
MetalowyHultaj: Nie tylko osoby z ZD stwarzają taki problem dla innych. Ogólnie przykro, że takie choroby istnieją ale też jestem różową i niestety miałam taką sytuację z jakimś innym rodzajem upośledzonej osoby. Znałam go z widzenia z podstawówki i pech chciał, że droga, którą wracałam z pracy była jego drogą szlajania się po mieście. Raz, że po pracy człowiek ma różne nastroje, dwa jest zmęczony, a trzy nie chce żeby ktoś
  • Odpowiedz
Dlatego ważne jest, żeby wcześnie wykrywać i usuwać takie ciążę

@mocneAnaboliczne: kto to w ogóle plusuje? ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ważne to jest, aby
1. zapewnić byt takiej osobie, gdy przyjdzie na świat, a nie zostawiać rodziców samych
2. poszukiwać leków, by odwracać ten stan

Gdyby zabijano wszelkie płody z problemami, medycyna w życiu nie rozwinęłaby się. A przypominam, że gdy niektórzy lewicowcy próbują wmawiać, że życie zaczyna się po porodzie, to lekarze po prostu dokonują operacji na płodach. Na
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: dopowiem jak wygląda sprawa badań prenatalnych w Polsce. Mianowicie, rutynowo u każdej ciężarnej kobiety wykonuje sie jedynie badanie USG, które sprawdza kilka podstawowych markerów wad genetycznych. Bardzo ważne jest, aby to badanie zostało wykonane przez specjalistę z odpowiednim certyfikatem. Taki certyfikat ma nie cała setka lekarzy w PL. Pozostali ginekolodzy nie powinni - a wręcz nie mogą wykonywać genetycznego badania prenatalnego.

Nie zdziwię Was, jeżeli powiem, że wie o tym bardzo niewielki odsetek kobiet i zwykłe rytunowe badanie traktują jako prentalne a to jest błąd!

Takie badanie nie jest jednak pełną diagnostyką prenatalną, ponieważ około 20% płodów (1 na 5 chorych dzieci) nie daje oznak w postaci markerów na USG. Innymi słowy - wyglądają jakby były normalnymi zdrowymi
  • Odpowiedz
Wad rozwojowych płodu nie da się cofnąć

@ZaplutyKarzelReakcji: dzisiaj się nie da. Jeszcze parę lat temu operacja na płodzie też była czymś niemożliwym, tymczasem w Bytomiu i Olsztynie takie operacje przeprowadza się hurtowo.

Żyjemy w świecie w którym marnuje się ogromne ilości wiedzy, jaką posiadają chociażby rodzice wychowujący niepełnosprawne dzieci. Oczywiście nie ma dzisiaj technologii, która byłaby w stanie sensownie taką wiedzę przechwytywać. A taka wiedza może być istotna przy leczeniu zupełnie innych schorzeń np. mózgu.

Jednak, jeśli zostałby zachowany ten poziom etyki (czyli bronimy życia), to kto wie: może za kilkadziesiąt lat, tego problemu nie będzie, ale dlatego, że nauka będzie potrafiła leczyć znacznie więcej
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: to jest kontrowersyjne, ale z ludźmi chorymi na takie choroby jak zespół Downa trzeba krótko. Jak wykażesz za dużo empatii, to masz #!$%@?, nie odklei się już nigdy. Sąsiedzi moich rodziców mają takiego kilkunastoletniego chłopaka (nie ZD, ale coś podobnego), moja mama była dla niego zbyt miła i teraz nie daje jej spokoju, wchodzi do mieszkania jak do siebie, nawet do łazienki, co chwile dzwoni, łazi za nią po
  • Odpowiedz
Ciekwe czy gdyby miało Ci sie urodzic chore dziecko to byś usunał, czy zostawił. Dla rozwoju medycny.

@tomek7912: i tak się rozmawia z wykopkami. Piszesz długiego posta, by w miarę racjonalnie i szeroko przedstawić punkt widzenia, to i tak wypowiedź spłycą. ¯\_(ツ)_/¯

Wcale się nie dziwię, że takie wzięcie mają tutaj ultralewaki i ultraprawaki. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@simperium: A jeśli nie chcę przysługiwać się medycynie i nie być do końca życia uwiązana do chorego dziecka, to co? Mam mimo wszystko urodzić i w imię czego się poświęcać? Jak Ty chcesz, droga wolna, ale nie każ tego robić wszystkim.
  • Odpowiedz
Osoby z niepełnosprawnością intelektualną mają takie same fizjologiczne potrzeby jak zdrowy człowiek. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zaprowadzenir takiego delikwenta do dziwki, ale w naszym kraju to nie przejdzie.
  • Odpowiedz
@peszmerd Równie szkodliwe dla otoczenia co ludzie z zespołem Downa? Co z ciebie za potwor? Oni nikomu nie szkodzą, a przynajmniej nie celowo i powinni dostać potrzebną im pomoc. Od rodziny albo organizacji pożytku publicznego.
  • Odpowiedz