Wpis z mikrobloga

Kategoria: Polskie pszeniczne. Jaki chmiel polecacie?
Nie robiłem nigdy pszenicy, czytam o problemach z wysładzaniem i bardzo krótkim czasie fermentacji (3 dni cichej?). Może ktoś z doświadczeniem potwierdzić? #piwowarstwo
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@dakcts: chmiel dowolny, pszenicę się delikatnie chmieli, ja bym dał marynki albo lublina
Z wysładzaniem faktycznie czasem sie może zatkać, ściągaj powoli brzeczkę a jak się zatka to mieszaj i od nowa vorlauf. Zacier nagrzej pod 80 stopni, odizoluj kadz filtracyjną kocem, wodę do wysładzania też nagrzej pod 80 stopni.
Fermentacja przebiega sprawnie, ale to nie znaczy, że po 3 dniach musisz zlewać.
@dakcts: ja wcale nie robię cichej na pszenicznym, nie wiem jaki w tym cel tylko roboty więcej. Chmiel tylko jako konserwant, drożdże jak Alienick napisał tylko płynne, chodzi o to żeby poszło Ci w banany i goździki jako że lekkie piwo to jest starteru nie robię. Fermentacja w wysokiej temperaturze, jak masz kontrolery to polecam nawet 24 na start do samego końca.