Wpis z mikrobloga

@nooneqeq: Co masz na myśli pisząc o tworzeniu promieniowania? Czy jeśli podróżują z prędkością światła to czy częstotliwość ma wpływ na odległość jaką pokona fala?
  • Odpowiedz
@nooneqeq: kurde gościu trochę #!$%@? xD ale założę że to nie bait i się rozpisze
1. ortografia
2. To że nie tworzą promieniowania jest stwierdzeniem z dupy. Napisz lepiej że jest to promieniowanie niejonizujące (niskoenergetyczne) wiec bezpieczne dla zdrowia.
3. Uświadom sobie że fala radiowa jest tym samym co fala świetlna tylko ma niższa częstość
4. Prędkość fali em nie zależy od jej częstości a od ośrodka w którym się
  • Odpowiedz
@bussior: nie dziwię się czemu mam 3 z fizyki
jak to teraz wygląda? co jeszcze zepsułem?

Fale radiowe (promieniowanie radiowe) – fale elektromagnetyczne o częstotliwości od 3 kHz do 3 THz. Nie oddziaływają bezpośrednio organizmy, ponieważ nie mają wystarczająco energii, żeby tworzyć promieniowanie jonizujące, które jest szkodliwe. podróżują one z prędkością światła, ze zwiększaniem częstotliwości maleje odległość, jaką pokona ona w ciągu sekundy. Długość fali to dystans od jednego „szczytu”
  • Odpowiedz
@nooneqeq: kurde w sumie wszystko xD
Fala radiowa jest promieniowaniem, tylko niejonizujacym powinno być coś w stylu "Fale o częstotliwościach radiowych są niskoenergetyczne przez co nie wpływają na organizmy żywe"

Podróżują z prędkością bliską prędkości światła kropka. Ich częstość nie wpływa na to jak szybko się poruszają, fala o częstości 1THz porusza się tak samo szybko w ośrodku jak fala o częstości 1Hz. To o długości fali jest spoko.

Widzę
  • Odpowiedz
Jeszcze mała errata napisałem że z prędkością bliską prędkości światła oczywiście chodziło mi o to że w materialnym ośrodku. W próżni z prędkością równą prędkości światła. W ośrodku materialnym prędkość jest równa c/n gdzie c to prędkość światła w próżni a n to współczynnik załamania światła w ośrodku dla powietrza wynosi około 1
  • Odpowiedz