Wpis z mikrobloga

#antykapitalizm #lewackiekino #sytuacjonizm

Z sytuacjonistami mam taki problem, że nie do końca ich jeszcze rozumiem. xD Poszukując jakichś materiałów na ich temat trafiłem na film, o tym samym tytule co sławna książka Henryego Rotha, "Call It Sleep".

"Call It Sleep" to pierwsza produkcja audiowizualna w USA wykorzystująca twórczą technikę sytuacjonistów o nazwie détournement, która polega na dewaluacji i recyklingu współczesnych, jak również przeszłych, produktów kultury w celu utworzenia nowej, teoretycznej i praktycznej jedności.

Film składa się głównie z materiałów zebranych z najważniejszego źródła warunkowania społecznego - telewizji - z dwóch powodów. Znajome obrazy łatwo nabierają negatywnego ładunku kiedy powiązane są z perwersyjnymi treściami. Użycie obrazów i technik dostępnych dla wszystkich demonstruje raz na zawsze, że détournement jest w zasięgu każdego człowieka. Kilka prostych umiejętności potrafi w łatwy sposób szerzyć radykalne idee.

Myślę, że dwa ostatnie zdania powyższego tłumaczenia tym bardziej się odnoszą do czasów nam współczesnych.
polecampoczytacheideggera - #antykapitalizm #lewackiekino #sytuacjonizm 

Z sytua...

źródło: comment_qXQjKskIZ3fMtjH04iqGu7GVxFh9ajLW.gif

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz