Wpis z mikrobloga

@atm-Pa: Etap 1 - podstawy
- core java
- multithreading(Thread Local itd)
- totalne podstawy sieci(protokół HTTP, co to REST)
- podstawy relacyjnych baz danych, proste zapytania
- podstawy git
- SOLID, kilka wzorców(na początek wystarczy 5 podstawowych - Singleton, Budowniczy, Strategia, Fabryka, Obserwator)
Etap 2 - frameworki i narzedzia
- podstawy mavena lub gradle(budowanie projektów, lifycycle)
- podstawy JDBC oraz servletów/jsp(tak by wiedzieć o co tym mniej wiecej chodzi jak
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@atm-Pa: ile z tego potrzeba na staż, a ile na juniora? Pisałem hobbystycznie aplikacje na androida(pierwsza i jedyna z nich wyrzucona do Google play miala 8k pobrań oraz 4k aktywnych użytkowników co miesiąc, istniała około pół roku). Chcę przejść na web jave i zacząć szukać stażu lub juniora w web Javie, niestety ogarniam praktycznie tylko etap 1 i dodatkowo rxjava, retrofit2. Mam szansę na staż czy junior? Większości uczę się sam,
@napinaczkamil: czasami wystarczy sam etap 1 i 3 na staż. Czasami trzeba umieć aż 1,2,3,4 na staż javy.

Co do juniora to trzeba umieć trochę więcej, więc na pewno etap 1,2,3,4 + podstawy dockera wystarczą na juniora. Pozostałych narzedzi raczej nauczysz się w pracy, chociaż w niektórych ofertach widziałem, że wymagają kubernatesa, jenkinsa i AWS nawet na juniora więc tak jak mówię - wszystko zależy od firmy.

Najważniejsze to mieć obcykane