Wpis z mikrobloga

Cześć wykopki. Szukam porady w sprawie odzyskania pieniędzy. Jest sobie osobnik, z którym znamy się coś koło lat 30stu. Jakimś sposobem wpadł w problemy finansowe i postanowiłem być tym jednym z wielu, który pomoże. Ta pomoc to 30tysiecy złotych z czego drobne 5tysiecy zostalo oddane jakies 3 lata temu. Mimo obietnic i ustaleń do jakich doszliśmy, żadne pieniądze nie wróciły, a wszelkie terminy jakie były przez tą osobę gwarantowane oczywiście nie zostały dopełnione. Na chwilę obecną mamy napisaną ugodę, którą obydwoje już podpisaliśmy gdzie zgodziłem się na kilkukrotne mniejsze płatności rozłożone na kilkanaście miesięcy. Problem jest taki, że nawet to nie pomoga. Facet zachowuje sie jakby problemu nigdy nie było. Rozmowy nie pomagają. Ugodę udało się podpisać z nadzieją, że będę miał podstawy prawne żeby udać się do prawnika. Nie ukrywam, że traktuje to jako ostatecznośc. Jak to ugryźć, wykopki? Rozwiązania siłowe kategorycznie odpadają lol. #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #prawo #pieniadze
  • 7
@88chaos-STAR możliwe do wykonania dopiero za klika miesięcy. Nie mieszkam w PL na stałe. Czekać nie mogę, a docelowo cała kwota do Maja przyszłego roku powinna być zwrócona. Tak przynajmniej spisalismy ugodę, którą zaakceptował
@snup wypowiadasz ugodę, wysyłasz wezwanie do zapłaty poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru a potem do sądu po nakaz zapłaty. Poszukaj ogarniętego prawnika od tego typu spraw żebyś wiedział co napisać i sąd tego nie odrzucił.