Wpis z mikrobloga

Gnome Shell 3.32.0 w Ubuntu 19.04 bierze mi ponad 1,4GB pamięci RAM, podczas gdy norma to ok 200 - 300 MB.

Deweloperzy Gnome zrzucają taki stan rzeczy na wycieki pamięci w sterownikach Nvidii i w sumie raczej mają rację, bo wiele osób używających kart AMD i Intela nie napotyka się na takie błędy, oraz na moim laptopie przy wyłączonych animacjach Gnome bierze tylko 100-200MB Ramu.

Na komputerze z GTX 970 nie mogę używać Waylanda, bo deweloperzy Nvidii mają gdzieś otwarte standardy.
Na laptopie z Intel HD 3000 Wayland śmiga aż miło bez rwania obrazu.

Więc pamiętajcie, jeśli planujecie używać Linuxa to wybierzcie karty od AMD albo Intela.

Wątek na reddicie: https://www.reddit.com/r/gnome/comments/bg8vqg/gnome_shell_3320_still_has_big_memory_leaksubuntu/

#linux #gnome #nvidia #ubuntu
q.....n - Gnome Shell 3.32.0 w Ubuntu 19.04 bierze mi ponad 1,4GB pamięci RAM, podcza...

źródło: comment_WQhPc3z5dqTJKvYiW5DqOufUVTwFUInG.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@qarmin: KDE z Nouveau bierze na start jakieś 400MB. Po instalacji sterów NV - ponad 700, a po kilku godzinach nawet 1,2GB i nie potrafię tego "uwolnić" zamykaniem apek. Szkoda tylko, że na nouveau nie działała mi hibernacja ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Na komputerze z GTX 970 nie mogę używać Waylanda, bo deweloperzy Nvidii mają gdzieś otwarte standardy.

@qarmin: Klasyka. Robienie cokolwiek z nvidią na linuksie w porównaniu do innych kart to jest zderzanie się ze ścianą bo deweloperzy nvidii mają #!$%@? na jakiekolwiek standardy. Świetny przykład to optimus gdzie dosłownie wszystkie otwarte drivery mają już od dawna opcje wybierania, która karta ma być urucomiona i która ma renderować obraz ale nie #!$%@?
  • Odpowiedz
pamiętam jak kiedyś każdy polecał nvidię zamiast amd do linuxa.

@Azur88: Bo wydajność driverów nvidii była wtedy większa. No i amd też swoje jazdy odwalało. Ich zamknięte drivery były jeszcze gorze niż te zamknięte nvidii xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ci od Realteka też nie lepsi.
#!$%@? nie dali wsparcia do mojego Lenovo Y700 pod linuxa, do tej pory mam niesprawny subwoofer w lapku.
Ale #!$%@? już w to...
  • Odpowiedz
pulseaudio.

@Azur88: Chyba alsy. Pulseaudio działa wyżej niż alsa i wymaga alsy do działania, która komunikuje się ze sprzętem. Nawet w linku masz "alsa-driver". W innym wypadku wystarczyłoby wywalić pulse i problem magicznie sam by się rozwiązał a tak nie jest ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Tak alsy.
Bawiłem się tymi pinami, jak głuchy był, tak nadal jest.
Realtek stworzył swoje magiczne 3D Audio dla windowsa, pewnie tu gdzieś jest problem...
  • Odpowiedz
Ja jebe, pamiętam jak kiedyś każdy polecał nvidię zamiast amd do linuxa.

@Azur88: Zamiast ATi i AMD krótko po przejęciu ATi.
To były czasy kiedy własnościowy sterownik fglrx był jeszcze większym guanem niż Nvidia. Wiem co piszę, bo u mnie powodem zmiany przejścia z integry (X200) na GT9500 były właśnie problemy z fglrxem.

Co zaś do złości Nvidii warto dodać, że jedyne układy o które komercyjnie dba to chyba tylko Quadro
  • Odpowiedz