Wpis z mikrobloga

@deryt: @dybligliniaczek: aż sobie zapisałem na wieki wieków - będzie jak znalazł, gdy za kilkanaście lat, po odebraniu emerytury zadzwonię do dzieci po trochę kasy na jedzenie, a w odpowiedzi usłyszę: k---a, tato, mogłeś oszczędzać! nie słyszałeś o potędze procentu składanego?!
  • Odpowiedz
@deryt: taa... opowiem Ci, jak wygląda ta PEWNOŚĆ.
Dawno dawno temu powstało coś takiego jak IKE, czyli wpłacasz regularnie kasę, ona sobie w funduszach rośnie jak na drożdżach, przechodzisz na emeryturę i z konta IKE dostajesz miliony i żyjesz jak król, Bogdan mówi Bankowy i tak tam gadanie.
No nic, uwierzyłem. Założyłem konto, sumiennie wpłacałem pieniądze, nawet ponad ustawowy limit. No ale życie to nie bajka i czasem się p------i.
  • Odpowiedz
Ale możesz składać na lokaty - wtedy masz pewny zysk.

Aktualnie max to chyba 4%.

@deryt: Tak, 4%, na pierwsze 2 miesiące i tylko dla jakiejś niskiej kwoty typu 10 tys. Wszystko co wyżej potem na 0.8% i do tego miesięczne opłaty, które zjedzą cały zysk. Ogólnie wiadomo, oprocentowanie lokat zależy od gospodarki i wskaźników WIBOR etc. ale w sumie bank przy lokacie nie bierze na siebie praktycznie żadnego ryzyka,
  • Odpowiedz
Ogólnie banki są chciwe, bo muszą co roku wykazywać zyski, a jak zarabia bank? Przecież nic nie produkuje. Jedyne pieniądze jakie zarabia bank to są pieniądze klientów, czyli żeby bank miał zyski to musi "zabrać" pieniądze swoich klientów. Żeby zyski rosły, to musi co roku "zabrać" ich więcej.
  • Odpowiedz
@dybligliniaczek: Jest taka teoria, że bank produkuje pieniądze i jest to jego bardzo ważna rola w gospodarce. Otóż chodzi o to, że jeśli ktoś/coś pożyczy z banku 100.000 zł i po jakimś czasie musi oddać np. 120.000 zł to bank wytworzył/wyprodukował w ten sposób dla gospodarki 20 000 zł. W dodatku wytworzył już w momencie wypłaty tych 100.000 zł. Kreacja pieniądza.
krętacze i oszuści - co ma swoje potwierdzenie w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Inboxie: tylko że w taki sposób napędza się gospodarkę. I tak długo jak pieniądze mają przykrycie w złocie tak długo jest to bezpieczne i dobre. No chyba że ktoś małe zacznie drukować pieniądze i rozdawać na lewo i prawo, wtedy to jebnie. Bo ty 100k kredytu wydajesz/ inwestujesz tworząc kolejny pieniądz.
  • Odpowiedz