Wpis z mikrobloga

@Hellvis: Bezedura. Jak ja kupuję pomidory(nawet z lidla), to zawsze je trzymam poza lodówką i są prawie zawsze słodkie. Natomiast moja dziewczyna (z którą nie mieszkam) trzyma je w lodówce i zawsze smakują jak papier. Nawet po kolorze widać, że te które są na zewnątrz lodówki są bardziej czerwone z czasem.
@m1chau Nie chodzi tylko o słodycz. Wszystkie owoce trzymane poza lodówką "dojrzewają" jeszcze, czy to pomidory, banany, czy jabłka. Trzymane w temperaturze pokojowej będą slodsze po czasie. Ale pomidory tracą aromat i smak świeżych pomidorów.
@Hellvis: chłodzenie deaktywuje geny? I smak jest w genach? XD to nie można napisać że po prostu przechłodzenie poniżej pewnej temperatury trwale zmienia smak? Przez taki pseudonaukowy opis nawet jeśli to prawda, to brzmi jak bzdura.
@Hellvis: dobra, zwracam honor, chociaż to uproszczenie na granicy bzdury ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obniża aktywność niektórych genów, co ogranicza syntezę związków decydujących o smaku. Dalej krótko, a jakoś sensowniej niż 'deaktywacja genów odpowiedzialnych za smak i zapach'
@Artyna: ja od dawna przechowuję jabłka w lodówce i wytrzymują tam o wiele dłużej nienaruszone. Postawię na stoliku i po tygodniu mogę połowę #!$%@?ć, a w lodówce nawet miesiąc takie wytrzyma, więc trochę średnia ta grafika