Duża część Polakow emigrujacych kiedys wroci do kraju i tak sobie myślę, że zupelnie inaczej będą ci ludzie patrzec na imigrantow z Ukrainy, Azji itd. To naprawdę duży, niezauważany plusik całej tej sytuacji z emigracją. Kazdy taki emigrant byl tez kiedys imigrantem w jakims obcym kraju, dzieki czemu ma wiecej zrozumienia i tolerancji dla imigrantow w swoim wlasnym kraju. Niestety przez to, ze sporo ludzi zostanie zagranicą, nie można powiedziec jednoznacznie, że polskie spoleczenstwo na tym zyska. Ale jednak ten aspekt sprawy bardzo pozytywny.
@spidero: No właśnie też się zdarza. Mam wrażenie, że istnieje jakaś korelacja między poziomem świadomości jakiegoś człowieka, a chęcią pozostania na stałe na emigracji. Nie chcę nikogo triggerować tutaj, więc nie napiszę, jaka to zależność... ale pozostanę przy tym, że ona według mnie istnieje ( ͡°͜ʖ͡°)
@giocarte: na świętach rozmawiałem z wieloma ludźmi co wyjechało, dla jaj spytałem się czy zamierza wracać, i były teksty typu: hahaha, do czego, a po co, tam odczułem tu depresja nie ma opcji itd. Ogólnie jak nie kraj w którym siedzą to inny, w sumie też myślę o emigracji z powodu innej mentalności ludzi na zachodzie...
@Secretariat: Z uplywem lat na emigracji staje się jasne, że zawsze będziesz w oczach tubylcow obcokrajowcem ze Europy wschodniej. Mozna to uprzedzenie rozmiekczyc, zlagodzic, o ile sie ladnie ktos zaasymiluje i nauczy dobrze jezyka. Ale wyplenic jest bardzo trudno, o ile to w ogole mozliwe, szczegolnie u starszych Niemcow np. @hwk1988: Otoz to. Ja wyemigrowalem, bo podoba mi się, jak sie tutaj xyje i pracuje. W Polsce zarabialem
@giocarte: nie wiem, ja tam po kilku latach moge powiedziec ze znalazlem w koncu swoj dom, ludzi ktorzy mnie szanuja, prawo ktore nie chce mnie #!$%@? na kase, perspektywy ktore w polsce sa niedostepne, jakosc zycia nawet jako biednego studenta na poziomie ktory jest niedostepny dla wiekszosci ludzi w polsce i mam kilku znajomych ktorzy mysla podobnie, wiec moze osoby starsze wroca ktore emigrowaly w wkieku 30+ ale watpie ze
@Secretariat: Zgadzamy się generalnie, ale w jednym się z tobą nie zgadzam - optyka się potrafi zmienić z wiekiem. I to mocno. Teraz też jestem dokladnie jak ty przekonany, ze tu zostanę, z podobnych powodow, zreszta pisalem o tym na mirko już, ale nie jestem w stanie powiedziec, co będę myśleć za 10 lat. Sluchalem starszych emigrantow nieraz i mam wrazenie, ze wiedzieli, o czym mowią. Ludzi, którzy są tu
@giocarte: Niemcy Francja UK dlugo dlugo nic i Hiszpania, ciezko mowic co bedzie za X lat ale watpie ze bym chcial wracac do kraju gdzie mam klody pod nogami i zero perspektyw i zycie za 3k zl, to wegetacja, wiec w sumie wolalbym sie czuc jak obywatel 3 kategorii i zyc na swoim normalnym poziomie niz za 3k w takiej Lodzi( ͡°͜ʖ͡°), gdzie tylko
@Secretariat: pytanie ile zarobisz za granica bo jak tez 3k euro to wiadomo ze sie oplaca, ale jak zarobisz tak jak pisal cumpel wyzej 1500e to przeciez bardziej sie w polsce oplaca . W sczegolnosci tak jak pisal ze zarabial w pl 4-5k to nie ma nawet opcji zeby u nazistow za 1500 zyc na takim samym standarcie jak w pl za 5k
@Ziomek420: ja np wolalbym mieszkac w Szkocji i pracowac za £1k niz w polsce za 3 bo po prostu to moj dom, nie moglbym mieszkac w kraju tylko ze wzgledu na zarobki i nazywajac miejscowych nazistami, wiem ze bym sie #!$%@? czul. Wiec dlatego mowie ze dla mlodych osob pieniadze za granica to nie zawsze glowny powod, moze byc np integracja z innymi kulturami, poznawanie ciekawych osob, kultury, wieksze mozliwosci
Niestety przez to, ze sporo ludzi zostanie zagranicą, nie można powiedziec jednoznacznie, że polskie spoleczenstwo na tym zyska. Ale jednak ten aspekt sprawy bardzo pozytywny.
#emigracja #imigracja #imigranci #pracbaza #przemyslenia
No właśnie też się zdarza. Mam wrażenie, że istnieje jakaś korelacja między poziomem świadomości jakiegoś człowieka, a chęcią pozostania na stałe na emigracji.
Nie chcę nikogo triggerować tutaj, więc nie napiszę, jaka to zależność... ale pozostanę przy tym, że ona według mnie istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z uplywem lat na emigracji staje się jasne, że zawsze będziesz w oczach tubylcow obcokrajowcem ze Europy wschodniej. Mozna to uprzedzenie rozmiekczyc, zlagodzic, o ile sie ladnie ktos zaasymiluje i nauczy dobrze jezyka. Ale wyplenic jest bardzo trudno, o ile to w ogole mozliwe, szczegolnie u starszych Niemcow np.
@hwk1988:
Otoz to. Ja wyemigrowalem, bo podoba mi się, jak sie tutaj xyje i pracuje. W Polsce zarabialem
Zgadzamy się generalnie, ale w jednym się z tobą nie zgadzam - optyka się potrafi zmienić z wiekiem. I to mocno.
Teraz też jestem dokladnie jak ty przekonany, ze tu zostanę, z podobnych powodow, zreszta pisalem o tym na mirko już, ale nie jestem w stanie powiedziec, co będę myśleć za 10 lat.
Sluchalem starszych emigrantow nieraz i mam wrazenie, ze wiedzieli, o czym mowią. Ludzi, którzy są tu