Wpis z mikrobloga

Duża część Polakow emigrujacych kiedys wroci do kraju i tak sobie myślę, że zupelnie inaczej będą ci ludzie patrzec na imigrantow z Ukrainy, Azji itd. To naprawdę duży, niezauważany plusik całej tej sytuacji z emigracją. Kazdy taki emigrant byl tez kiedys imigrantem w jakims obcym kraju, dzieki czemu ma wiecej zrozumienia i tolerancji dla imigrantow w swoim wlasnym kraju.
Niestety przez to, ze sporo ludzi zostanie zagranicą, nie można powiedziec jednoznacznie, że polskie spoleczenstwo na tym zyska. Ale jednak ten aspekt sprawy bardzo pozytywny.

#emigracja #imigracja #imigranci #pracbaza #przemyslenia
  • 11
  • Odpowiedz
@spidero:
No właśnie też się zdarza. Mam wrażenie, że istnieje jakaś korelacja między poziomem świadomości jakiegoś człowieka, a chęcią pozostania na stałe na emigracji.
Nie chcę nikogo triggerować tutaj, więc nie napiszę, jaka to zależność... ale pozostanę przy tym, że ona według mnie istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@giocarte: na świętach rozmawiałem z wieloma ludźmi co wyjechało, dla jaj spytałem się czy zamierza wracać, i były teksty typu: hahaha, do czego, a po co, tam odczułem tu depresja nie ma opcji itd. Ogólnie jak nie kraj w którym siedzą to inny, w sumie też myślę o emigracji z powodu innej mentalności ludzi na zachodzie...
  • Odpowiedz
@Secretariat:
Z uplywem lat na emigracji staje się jasne, że zawsze będziesz w oczach tubylcow obcokrajowcem ze Europy wschodniej. Mozna to uprzedzenie rozmiekczyc, zlagodzic, o ile sie ladnie ktos zaasymiluje i nauczy dobrze jezyka. Ale wyplenic jest bardzo trudno, o ile to w ogole mozliwe, szczegolnie u starszych Niemcow np.
@hwk1988:
Otoz to. Ja wyemigrowalem, bo podoba mi się, jak sie tutaj xyje i pracuje. W Polsce zarabialem
  • Odpowiedz
@giocarte: nie wiem, ja tam po kilku latach moge powiedziec ze znalazlem w koncu swoj dom, ludzi ktorzy mnie szanuja, prawo ktore nie chce mnie #!$%@? na kase, perspektywy ktore w polsce sa niedostepne, jakosc zycia nawet jako biednego studenta na poziomie ktory jest niedostepny dla wiekszosci ludzi w polsce i mam kilku znajomych ktorzy mysla podobnie, wiec moze osoby starsze wroca ktore emigrowaly w wkieku 30+ ale watpie ze
  • Odpowiedz
@Secretariat:
Zgadzamy się generalnie, ale w jednym się z tobą nie zgadzam - optyka się potrafi zmienić z wiekiem. I to mocno.
Teraz też jestem dokladnie jak ty przekonany, ze tu zostanę, z podobnych powodow, zreszta pisalem o tym na mirko już, ale nie jestem w stanie powiedziec, co będę myśleć za 10 lat.
Sluchalem starszych emigrantow nieraz i mam wrazenie, ze wiedzieli, o czym mowią. Ludzi, którzy są tu
  • Odpowiedz
@giocarte: Niemcy Francja UK dlugo dlugo nic i Hiszpania, ciezko mowic co bedzie za X lat ale watpie ze bym chcial wracac do kraju gdzie mam klody pod nogami i zero perspektyw i zycie za 3k zl, to wegetacja, wiec w sumie wolalbym sie czuc jak obywatel 3 kategorii i zyc na swoim normalnym poziomie niz za 3k w takiej Lodzi( ͡° ͜ʖ ͡°), gdzie tylko
  • Odpowiedz
@Secretariat: pytanie ile zarobisz za granica bo jak tez 3k euro to wiadomo ze sie oplaca, ale jak zarobisz tak jak pisal cumpel wyzej 1500e to przeciez bardziej sie w polsce oplaca . W sczegolnosci tak jak pisal ze zarabial w pl 4-5k to nie ma nawet opcji zeby u nazistow za 1500 zyc na takim samym standarcie jak w pl za 5k
  • Odpowiedz
@Ziomek420: ja np wolalbym mieszkac w Szkocji i pracowac za £1k niz w polsce za 3 bo po prostu to moj dom, nie moglbym mieszkac w kraju tylko ze wzgledu na zarobki i nazywajac miejscowych nazistami, wiem ze bym sie #!$%@? czul. Wiec dlatego mowie ze dla mlodych osob pieniadze za granica to nie zawsze glowny powod, moze byc np integracja z innymi kulturami, poznawanie ciekawych osob, kultury, wieksze mozliwosci
  • Odpowiedz