Wpis z mikrobloga

@Anjay: Przeczytaj Limes Inferior Zajdla. Fantastyka w ujeciu socjologicznym.
Prawie wybuchłem próbując to sobie przypomniec, ale gdy już sobie przypomniałem- rece przestały się trząść, a zza okna słyszalne było bicie braw.
  • Odpowiedz
@tak_ze_ten: To ja wykazałem brak szacunku za ten zbyt odłożony w czasie komentarz do twojego komentarza komentującego mój komentarz. Nie wiem czy da sie to naprawić, bo co do zasady raczej udaje mi sie osiagać sukces w destrukcji (głównie analnej) aniżeli kreacji. Niestety, tym sposobem flaszka pęknie. Moja psychika potrafi znieść wiele (np moge patrzec na gole kobiety....tak....nie staje mi już) ale w obliczu krzywdy....amplituner UNITRA nie potrzebuje słów by odtworzyć
  • Odpowiedz
polecacie jako pierwszą

@Anjay: Odpowiem trochę z dupy strony - na pewno nie polecam zaczynać od Solaris. Książka dosyć... trudna, ciężko się to czyta, przynajmniej wg mnie.
  • Odpowiedz
@Anjay: Tak odnośnie Limes Inferior to dobra ksiązka ale bardziej krytyka ustroju w którym żył Zajdel a fantastyka jest tylko szatą. Lem miał dużo dobrych pomysłów co jest samo w sobie niesamowite jak na człowieka który żył w takim ustroju a nie innym ale jeśli chcesz jakąś lekką ale intrygującą powieśc nie odbiegającą poziomem od pisarzy zza granicy to faktycznie Niezwyciężony będzie dobrym wyjściem. Opowieści Pirxa są ok ale przerabia się
  • Odpowiedz
polecanie Lema :)
Część utworów uważam za genialne, część za takie sobie, przez część ledwo przebrnąłem, od większości się odbiłem po prostu.
Kwestia bardzo indywidualna, może trzeba dorosnąć?.

jak bym miał coś polecić na wstęp, to zacznij od opowiadania "Terminus" (z Pirxa opowieści)
  • Odpowiedz