Wpis z mikrobloga

Witajcie, mam pytanie w sprawie zaliczenia ZUS-u do kosztu uzyskania przychodu. Prowadzę samemu działalność i rozliczam się w programie księgowym przez KPiR kwartalnym podatkiem skali.
Wznowiłem działalność na początku marca i należne pełne składki ZUS za marzec zapłaciłem 10.04. Czy te składki mogą obniżać mi podatek za I kwartał roku?
Z tego, co się zorientowałem z artykułów, to kosztem podatkowym jest dopiero wtedy, gdy zostanie zapłacony, czyli w kwietniu - czyli obniży mi koszty dopiero przy rozliczeniu II kwartału. Mam też możliwość w programie wybrania opcji "Składki odliczane w danym miesiącu" oraz wybór, czy chcę księgować składki do KPiR. Wtedy sam bym musiał w jakiś sposób zmniejszać sobie w deklaracji PIT-5 (poglądowej) dochód. Jeżeli mogę je odliczyć, to zaksięgować je w KPiR ostatniego dnia marca? Z góry dziękuję za odpowiedź
#zus #podatki
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wznowiłem działalność na początku marca i należne pełne składki ZUS za marzec zapłaciłem 10.04. Czy te składki mogą obniżać mi podatek za I kwartał roku?

@need_some: nie
  • Odpowiedz