Wpis z mikrobloga

Sam nie wierzę, ale z reguły jestem tolerancyjny wobec wiary innych osób. Mama od dziecka wpajała mi do głowy różne wartości, w tym również to, że nie powinno się śmiać z dziwolągów.
Tylko dlaczego normalni ludzie muszą cierpieć przez te wasze dziwactwa? Dlaczego nie mogę normalnie zrobić zakupów w weekend? Ten wasz cały kościół aż tak bardzo musi ingerować w funkcjonowanie państwa? Nawet w zakładowej stołówce gdzie pracowałem (państwowa firma) nie było mowy żeby w piątek dostać coś innego niż pierogi, naleśniki itp.
Tak jak powiedziałem, jeżeli wasza wiara narzuca wam jakieś cudaczne ograniczenia to powinien to być tylko i wyłącznie wasz problem. Na normalnych ludziach nie powinno się to w żaden sposób odbijać.

• 18
@garrincha94:

W Polsce niektóre koła polityczne przychylały się ku projektowi wprowadzenia zakazu handlu w niedziele. Argumenty za wprowadzeniem tego zakazu najczęściej opierają się na optyce prorodzinnej i prochrześcijańskiej

Poza tym dochodzą do tego również utrudnienia handlu w dni świąteczne: Trzech Króli, Boże Ciało, Poniedziałek Wielkanocny, Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny, Wszystkich Świętych oraz Pierwsze i Drugie Święto Bożego Narodzenia. Dla osób, które wyznają inną wiarę niż wasza lub nie wyznających żadnej, powyższe
@ujemna_delta_dzielona_przez_zero: Na pewno nie neguję tego, że w Polsce są politycy, którzy by chcieli wprowadzić zakaz handlu z powodu religii. Uważam nawet, że PiS do nich należy natomiast oficjalnie się do tego nie przyznaje z tego co pamiętam.

Co do świąt też uważam, że to jest niesprawiedliwe i święta religijne nie powinny być z automatu wolnymi od pracy. Pytanie tylko czy chcemy wyrzucić wszystkie święta religijne z np. Bożym Narodzeniem włącznie,
@ujemna_delta_dzielona_przez_zero: znajdź swoją większość i zmień prawo. Tylko niektóre święta takie jak „Boże Narodzenie”, Sol Invictus czy jak jeszcze inaczej chciałbyś je nazwać już od dawna są bardzo świecką tradycją i może być ciężko to zmienić (tak samo jak z toaletami), ale jak to mówią do odważnych świat należy! Powodzenia!

I wszystkiego dobrego!