Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#katolicyzm #religia #mirkomodlitwa
#mikromodlitwa
Uprawiam seks z partnerką, nie mamy jeszcze ślubu. Jesteśmy razem od lat. Do tej pory zawsze przyjmowałem komunię świętą, mimo grzechu, którego się dopuszczam. Byłem przekonany, że jest to dopuszczalne, ponieważ nie grzeszę w złej intencji. Otóż dowiedziałem się jakiś czas temu, że mimo, iż kapłani nakłaniają do brania komunii nawet będąc grzesznikiem, to według niektórych jest to swietokradztwo
Ważne jest też dla mnie to, że do kościoła chodzę z rodziną, nie chcę im mówić dlaczego nie biorę komunii, a chodzić do spowiedzi żeby "móc" wziąć komunie, a potem znów zgrzeszyc - czy to ma sens?
Post na poważnie. Nie chcę rezygnować z komunii.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 23
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania: religia ma sie dostosowywac do odbiorcy, ma tlumaczyc mu wazne pytamia na ktore nie zna odpowiedzi, ma go wspierac i dodawac otuchy. Jesli uwazasz ze nie jest to grzech (skoro zamierzasz nadal uprawiac nieslubny seks to nie moze to byc dla ciebie tak powazna kwestia) to nie traktuj tego jako grzech i zyj swoim zyciem. Ludzie wierzą nie rozumiejac samej istoty wiary...
@AnonimoweMirkoWyznania:

Otóż dowiedziałem się jakiś czas temu, że mimo, iż kapłani nakłaniają do brania komunii nawet będąc grzesznikiem, to według niektórych jest to swietokradztwo

Kto ma świadomość grzechu ciężkiego, nie powinien bez sakramentalnej spowiedzi odprawiać Mszy świętej ani przyjmować Komunii świętej, chyba że istnieje poważna racja i nie ma sposobności wyspowiadania się. W takim jednak wypadku ma pamiętać o tym, że jest obowiązany wzbudzić akt żalu doskonałego, który zawiera w sobie
@AnonimoweMirkoWyznania:

Byłem przekonany, że jest to dopuszczalne, ponieważ nie grzeszę w złej intencji

Wykop uczy, wykop bawi. "Grzeszenie w dobrej intencji" to dość zabawna koncepcja.

Otóż dowiedziałem się jakiś czas temu, że mimo, iż kapłani nakłaniają do brania komunii nawet będąc grzesznikiem, to według niektórych jest to swietokradztwo

Ważne jest też dla mnie to, że do kościoła chodzę z rodziną, nie chcę im mówić dlaczego nie biorę komunii, a chodzić do
@AnonimoweMirkoWyznania: grzech to grzech. Nie ma grzechu w dobrej lub złej woli, zeby ta dobra wola miała znosić sam grzecj.

Do Eucharystii przystapic można jedynie znajdując się w stanie laski uswiecajacej. Seks przedmalzensji jej pozbawia.

Możesz zarzucic jakiś artykulami odnośnie zachęcanoa do przystepowania do Komunii gdy się robić tego nie powinno?
Nie pomyliłeś sobie może z tym, że vEuxharyatia gładzi grzechy powszednie?

A powód braku Komunii? nie jestem w stanie
  • 0
@agaja: dlatego napisalem tak jak w mojej pierwszej wypowiedzi,do dyskusji o kaplanach bezposrednio dolaczylem sie tylko dlatego ze ten kolega zaprzeczyl grzechom ksiezy... gila mnie kto w co wierzy i szanuje kazda ideologie niezaleznie od tego jaka jest, sam jestem buddysta i lubie wchodzic w dyskusje z osobami odmiennej wiary, kolega po prostu mocno spial sie na to ze mam odmienne zdanie i doswiadczenia
  • 0
@agaja: i tu dochodzimy do pytania, czy wiara jest dla ludzie dla wiary? Moim zdaniem wiara powinna sluzyc i ulatwiac zycie ludziom, wierzacy powinni czuc wsparcie boga w najprostrzych czynnosciach, nie powinni wchodzic do sklepu czy po prostu po miescie myslac "tego nie moge, to nie wypada, co ksiadz na spowiedzi pomysli..."
@HiddenKorean: ale to nie jest "co pomyśli ksiądz" :)
Oni dziesiatki razy slyszeli przeozne rzeczy. Spowiedz ms znaczenie dla duszy penitenta. To, czy będzie to dobra spowiedz, czy zła, będzie mieć wpkyw na niego.

Jeżeli ktoś chce wierzyć i być członkiem wyznania. , to to nie ma miejsca na nieustanna zmiane zasad, bo coś komus nie pasuje. Bo zawsze komuś coś nie będzie pasowac. Kościół wyznacza pewne zasady i ścieżkę postepowania.