Tych nauczycieli którzy strajkują zwolnić (najlepiej z wilczym biletem) a tych którzy pracowali i pomagali uczniom przy maturach podwyżki 400 zł #strajknauczycieli #4konserwy
@AurenaZPolski ale liczą się ostatnie dwa tygodnie czy lata? To że zalicza się na jakieś % mature to samo w sobie jest pomocą. Jak sobie z tym nie radzą to trudno (⌐͡■͜ʖ͡■)
@nieznajomy: ale nie znam ani jednego powodu, który zmieniłby moje zdanie. A przejrzałem ich w ciul przy tym strajku. W rodzinie żony jest 8 nauczycieli, wszyscy strajkują xD Stać ich na alpy, himalaje i inne fajne wycieczki z dziećmi. Wszyscy postawili swoje domy, jeżdżą brykami z salonu lub 2-3 letnimi. I nie ich partnerzy albo siedzą na bezrobociu albo też są nauczycielami. A by nie było pracują w gówno miejscowościach
@MrMate: Bardziej biję do tego, że jeśli wszyscy będą mieć taką postawę, że „mówcie swoje, a ja wiem swoje”, to się nigdy nie dogadamy i zawsze będą takie podziały jak teraz. Bez pójścia na kompromis nic nie osiągniemy
Możesz coś więcej o tych założeniach powstania systemu edukacji w zaborze pruskim? Bo pierwsze słyszę
@AurenaZPolski: Tak, zwolnić jakieś 80% nauczycieli, w dodatku bezprawnie, bo strajk jest całkowicie legalny xD. Płacą ci za robienie z siebie idiotki?
@nieznajomy: Wybacz standardowo jestem bardzo za dyskusją, ale już któryś raz się tłumaczy, że bez sensu jest ten zawód i przywileje. To cały czas w koło się słyszy, że należy dać więcej bo pracują w domu itp. Ja, jak i większość społeczeństwa pracuje w domu, do tego zdarza się, ze jestem pod telefonem 24h na dobę, ponieważ pracuje na stanowisku gdzie trzeba ratować klienta jak popsuje, bo straci miliony. Dla
@nieznajomy: a co najlepsze. Sami swoje dzieci wysyłają na korki, bo jak to powiedzieli: " 90% nauczycieli nie nauczy nic ich dzieci, więc trzeba wiedzę uzupełnić od tego co coś umie". No k**wa...
@kanapeczka_z_kanapa: dyrektorka w szkole mojej mamy ma problemy kadrowe odnośnie przedmiotów, powiedzmy, specjalistycznych. Po prostu nie ma do nich kadry nauczycielskiej.
Co więcej połowa nauczycieli z nauczania początkowego jest w wieku około 55 lat. Za około 5 lat emerytura. Wymienić będzie musiała doświadczoną kadrę nauczycielską na nową, niedoświadczoną, a ludzi chętnych brakuje. Piękna perspektywa.
@Shatter: nie rozumiesz chyba że 18h lekcyjnych przy tablicy po 45 minut daje 14h zegarowych zaokrąglając, brawo, do tego 3 miesiące bez pracy przy tablicy i urlop co 7 lat czyli na 96 miesięcy(8 lat) jest 63 miesiące pracujące + osiem trzynastek wypłaconych @AurenaZPolski:
@Shatter: 2 miesiące wakacji + 1 tydzień w czerwcu + 2 tygodnie na ferie zimowe + 1 tydzień na święta w grudniu- normalni ludzie musza brać urlop miedzy 27-31 stycznia. Urlop co 7 lat na poratowanie zdrowia przysługuje nauczycielom na wniosek, od lekarza medycyny pracy.
#strajknauczycieli #4konserwy
http://www.oecd.org/education/EAG2014-Indicator%20D4%20(eng).pdf
Komentarz usunięty przez moderatora
a kto wejdzie na ich miejsce xD jak jakaś połowa albo i więcej strajkuje
W rodzinie żony jest 8 nauczycieli, wszyscy strajkują xD Stać ich na alpy, himalaje i inne fajne wycieczki z dziećmi. Wszyscy postawili swoje domy, jeżdżą brykami z salonu lub 2-3 letnimi. I nie ich partnerzy albo siedzą na bezrobociu albo też są nauczycielami. A by nie było pracują w gówno miejscowościach
Możesz coś więcej o tych założeniach powstania systemu edukacji w zaborze pruskim? Bo pierwsze słyszę
Co więcej połowa nauczycieli z nauczania początkowego jest w wieku około 55 lat. Za około 5 lat emerytura. Wymienić będzie musiała doświadczoną kadrę nauczycielską na nową, niedoświadczoną, a ludzi chętnych brakuje. Piękna perspektywa.
Komentarz usunięty przez autora