Wpis z mikrobloga

Witajcie,

Judit Polgar vs Vladimir Onischuk

Dlaczego kobiety są gorsze w szachach od mężczyzn? W rankingu 100 najlepszych szachistów świata zazwyczaj kobiet hjest mniej niż palców u dłoni. Z kolei statystycznie kobiety są mniej inteligentne od mężczyzn (hur dur - tak gdzieś wyczytałem), ale za to odchylenie od średniej inteligencji jest mniejsze niż u mężczyzn (czytaj - jest tam mniej geniuszy i mniej ludzi z niskim IQ). Słyszałem też tezy o mniejszej potrzebie konkurowania.

Co myślicie ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#szachy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bbchess: ogólnie to różnimy się mózgiem trochę i w tym rzecz. To samo, porównaj np skład studentów informatyki, elektorniki itd a skład studentów takiej np pedagogiki :-) Jest różnica
  • Odpowiedz
@bbchess: To w większości kwestia wychowania. Mężczyźni mają dominować, podejmować odpowiedzialne decyzje i działać, a kobiety być bierne, dbające o innych i zajmować się rzeczami domowymi.

Oczywiście to się zmienia, ale jeszcze bardzo dużo czasu potrzeba, żeby dotarło do sfery szachowej.

W kwestii inteligencji, to nie ma jednej inteligencji, a jest jej wiele
  • Odpowiedz
@fefler: Podpinam się, z chęcia bym sprawdził coś więcej na ten temat, bo moja wcześniejsza teza została kiedyś tam usłyszana, ale dowodów nie mam.
  • Odpowiedz