Wpis z mikrobloga

Mirki, moje drogie, dostaję z różną częstotliwością powiadomienie z gmaila że próbuję się zalogować z innego komputera, czego nie robię, i zawsze klikam opcję „nie” w aplikacji, jednak nic dalej się z tym nie dzieje, nie mam możliwości zgłoszenia tego, sprawdzenia lokalizacji z jakiej „próbuję się zalogować”, ani żadnej opcji blokady podobnych prób logowania, dziś miały miejsce już 4 takie próby i moja irytacja zaczyna przeradzać się w zaniepokojenie.
Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem i wie w jaki sposób ograniczyć dostęp niepowołanym do samych prób logowania?
I czy uwierzytelnianie dwuetapowe w gmailu na telefonie daje mi powód do odetchnięcia z ulgą, czy powinienem się mocno obawiać?
Wołam @ZaufanaTrzeciaStrona: #bezpieczenstwo #gmail #hacking #bezpieczenstwowsieci #internet #zaufanatrzeciastrona
  • 9
@schedar: i mam się tak męczyć dopóki jakiemuś Hindusowi dajmy na to się nie znudzi?
Google sprawdza mają lokalizację co kilkanaście sekund, ale musi pytać, czy pomimo, że 10 minut temu logowałem się z Okolic Krakowa, to nie teleportowałem się na szybkie sprawdzenie skrzynki do Dżakarty?
Albo jak to jest, że po 2 próbach logowania, które zablokowałem dostaję trzecie powiadomienie, po czym nie mam nawet możliwości zgłosić tej próby... nie będę
@PrawieJakBordo: hasło do gmaila było powiedzmy że średnie nie było to qwerty123, ale też nie bardzo przemyślane, ale nie używane nigdzie indziej, teraz jest znacznie trudniejsze,
Mam podejrzenie że punktem zapalnym mogła być druga skrzynka w gmailu, służąca wyłącznie do odbierania spamu i podawania w miejscach w których nie chcę podawać głównego adresu, jakiś czas temu na tamtej skrzynce był alert, mówiący, że ktoś zna moje hasło, które natychmiast zostało zmienione,
@BDLK_IMPRTR możesz mieć keylogera na jakimś kompie z którego się logujesz. Dzięki temu przestępcy znają twoje hasło po zmianie. Może sformatuj wszystkie swoje kompy z których korzystasz bo skany pewnie już porobileś.
@BDLK_IMPRTR: Jeżeli to nie jest jakiś bardzo dziwny scenariusz ze np. jakaś aplikacja się loguje za Ciebie to prawdopodobnie ktoś kradnie Twoje hasło. Dziwne. Zacząłbym od reinstalacji/resetu do ustawień fabrycznych po kolei i sprawdzania czy jest efekt. Konto z dwuskładnikowym uwierzytelnieniem jest bezpieczne ale przyczynę lepiej poznać.