Wpis z mikrobloga

#programowanie #bigdata Cześć #programista15k Mam następujący problem. Z pewnego obiektu przemysłowego dostaję dane z około 40 czujników z częstotliwością do 0,5 -1 sekundy. Są to czujniki temperatury, ciśnienia, mocy. W pewnych bliżej nieokreślonych momentach włączają się stany alarmowe pracy na obiekcie. W tym czasie pojedyncze parametry z czujników nie wskazują jakiś nadzwyczajnych stanów. Ale może sprawdzając jakieś zależności pomiędzy nimi, moglibyśmy określić przyczynę występowania tego zjawiska.

Szukam firmy która byłaby gotowa wykonać analizę danych, albo kogoś, który byłby wstanie nakierować na oprogramowanie, case study itp. aby wykonać taką analizę samodzielnie. Wiem, że w matlabie są dodatki do przetwarzania danych za pomocą sieci neuronowych itp., ale nigdy z tego nie korzystałem, zależy mi na współpracy/zleceniu tego dalej.

Wrzucajcie proszę swoje pomysły, oferty na PW.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smileplease: Olej typa, jest jakimś furstratem.

IMO (tyle, że ja nie jestem specem od big-data), jeśli z próbek możesz wyodrębnić początek i koniec stanu alarmowego, to może mógłbyś po prostu przy pomocy decision tree znaleźć zależność. Nie wiem czy i jak to zrobić w matlabie, ale google podpowiada że nie jest to rocket science :-)
  • Odpowiedz
@sz__po: głupi jesteś czy jaki? Jest wymieniony matlaba to się chce dowiedzieć z jakiego powodu czy z jakiegoś konkretnego czy ogólnie xD a Ty mnie nazywasz frustratem bo Zadałem pytanie i to w dodatku nie tobie xD lecz się xd
  • Odpowiedz
@smileplease: Trzecia sprawa, to czy czujniki z których zbierasz dane są zaangażowane w proces podejmowania decyzji o podniesieniu alarmu. Może to problem z samym algorytmem wykrywania alarmu?
  • Odpowiedz
@kebab-case: Nazywam Cię frustratem, bo napisałeś 4 posty pod wiadomością OPa i żadna z nich nie naprowadziła go na rozwiązanie problemu, a jedynie mają na celu wskazanie że OP czegoś nie wie. Przejrzyj swoje wypowiedzi na wypoku, to sam stwierdzisz że jest z Tobą coś nie tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Algorytm jest właściwy - przekroczenie amplitudy drgań (drga za mocno), dopuszczalna norma powiedzmy do 1mm, alarm włącza się gdy jest powyżej 1mm i więcej.
  • Odpowiedz
@smileplease: Nie ma prostej zależności - jest zbyt wiele czujników, żeby 'na oko' stwierdzić, że jeśli np w trzech miejscach temperatura jest wyższa o 'dwa stopnie' to wtedy zaczyna drgać. Danych jest za dużo do manualnej analizy.
  • Odpowiedz
@smileplease: Ok, rozumiem. Hmm, w sumie mógłbyś spróbować z decision tree, ale żebyś miał pewność ze nie stracisz czasu, musiałbyś skorzystać z wiedzy kogoś bardziej doświadczonego. Masz może próbkę danych z normalnej pracy i ze stanu alarmowego?
  • Odpowiedz
@smileplease: Chociaż, teraz nie jestem przekonany czy decision tree to właściwa droga, w sumie piszesz, że może być wiele czynników powodujących drgania... :-( Daj znać, czy masz próbkę, może bym coś popróbował w ramach self trainingu :)
  • Odpowiedz
@sz__po: to samo można powiedzieć o tobie, napisałeś tyle komentarzy i nie podałeś rozwiązania a tylko przepytujesz opa. W dodatku przyznajesz się ze na data science się nie znasz a komuś doradzasz. Do problemu którego przyczyna nie jest bezpośrednia widoczna polecasz drzewo decyzyjne, super pomysł, a mnie obrażasz za pytanie po cholere ten matlab. Widze ze efekt dunninga Krugera siedzi w tobie mocno xD
  • Odpowiedz
@sz__po: tak, mam próbki kiedy drgało i nie, mogę mieć więcej. Decision tree jutro będę przegadywał z kolesiem, z którym miałem sztuczną inteligencję na uczelni, bo coś takiego robiliśmy, ale szukam jeszcze dodatkowych źródeł i ludzi z doświadczeniem.
  • Odpowiedz