Aktywne Wpisy
kuroszczur +172
Mam w planie obejrzeć wszystkie dobre filmy/seriale wojenne. Obejrzane lub w trakcie: #film #filmnawieczor
Szeregowiec Ryan
Kompania Braci
Czas apokalipsy
Łowca jeleni
Pluton
Pacyfik
Dunkierka
Na zachodzie bez zmian
coś jeszcze?
Szeregowiec Ryan
Kompania Braci
Czas apokalipsy
Łowca jeleni
Pluton
Pacyfik
Dunkierka
Na zachodzie bez zmian
coś jeszcze?
wisemansaid +410
Gdzie tutaj rewolucja? Wydaje się, że nigdzie i "dlaczego jeszcze nikt na to nie wpadł" - można powiedzieć, że konstrukcja wymusza prysznic i równomierne namakanie, za każdym razem idealne tempo przelewu. Mistrzostwo świata, zmiana Hario czy Chemexa na śniadanie. Śmiało można używać tego do robienia małych batch-brew. W sumie niezły efekt daje podobno jeszcze Ottomatic do Chemexa, ale cena mnie trochę odpycha xD
#kawa
Chyba nie zrozumiem po co marnować tyle czasu na coś, co smakuje jak kawa pp prostu zalana wrzątkiem.
@Inveth: bo pewnie w życiu nie piłeś dobrej kawy, więc nie mamy o czym rozmawiać :) I nie smakuje jak kawa po prostu zalana wrzątkiem - po pierwsze nie zaparza się w nieskończoność, a po drugie smakuje zupełnie inaczej. Do tego nie wsypuje się raczej Tchibo, chociaż nikt ci nie zabroni ( ͡
Ostatnio impa, mi się udzielilo a teraz Ty xD
A clean cup mam - ze zmywarki ( ͡º ͜ʖ͡º)
A kawoszem-neofitą jestem od dobrych 10 lat, jeszcze jak to raczkowało w Polsce.
Obecnie za "najlepsze" uznaje się to właśnie kawy przelewowe, wypalone bardzo delikatnie - tutaj dopiero można wyczuć
http://www.scaa.org/?d=water-standards&page=resources
Mogłoby się zdarzyć tak, że zaparzysz identyczną kawę w V60, identyczne TDS i będzie nie do odróżnienia, tylko zaleta polega na tym, że w Gabi masz praktycznie 100% powtarzalności, jak przy batch brew, a przy V60 trzeba pracować nad techniką i czasem.
Generalnie większość kawowych zabawek oddałem i teraz używam tylko Chemexa 6 cups, V60 V01 i Melittę czwórkę. Gabi to obok Komesia jedyna zabawka, która zwróciła moją uwagę przez ostatnie kilka lat.