Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki, mam problem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Wraz z kolegą zaprojektowaliśmy i zbudowaliśmy falownik. Kiedy zasililiśmy układ napięciem przemiennym o wartości 12V wszystko pracowało tak jak powinno, nic się zbytnio nie rozgrzewało. W momencie próby zasilenia napięciem przemiennym o wartości 230V usłyszeliśmy trzask, okazało się, że wybuchły sterowniki tranzystorów. Gdyby to tranzystory uległy uszkodzeniu to moglibyśmy obwiniać sterowanie (które sprawdziliśmy wcześniej przy pomocy oscyloskopu) ale w tym wypadku bardziej prawdopodobny wydanie się błąd w projekcie lub doborze elementów. Analizuję schemat już jakiś czas i nie widzę błędu. Mógłby jakiś bardziej doświadczony Mireczek rzucić okiem na schemat, może to coś banalnego a ja nie widzę :/ Sterowniki tranzystorów to IR2110, tranzystory to STP7NK80ZFP, transoptory to 6N137. Przepraszam za jakość schematu ale to mój pierwszy poważny schemat, teraz już wiem, że powinienem użyć wielu arkuszy :P
#elektrotechnika #energoelektronika #elektronika
rafiak - Cześć Mirki i Mirabelki, mam problem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Wraz z kolegą zaprojektowal...

źródło: comment_ufriTeRHK7maaqVv4xobO1pLwYAF8lRm.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@kk87ko0 Nie jeszcze ale znalazłem błąd. Otóż kondensator układu bootstrapa jest za duży (100uF) i złego typu. Przez to może wystąpić problem z ładowaniem. Takie przypuszczenie po konsultacji bz doktorem na uczelni. Mam już części ale brak czasu na złożenie tego razem na razie :/
  • Odpowiedz