Mirki wzięło mnie na przemyślenia: dlaczego jest tak wysoka cena za 8bitowe Atari? Na OLX i Allegro zestawy z magnetofonem i zasilaczem kosztują po 500 zł. Widziałem modele "niesprawdzone" (czytaj uszkodzone) za 350 zł. Za Commodore 64 można dać mniej i cieszyć się pełnym okablowaniem i grami z magnetofonu. ( ͡°͜ʖ͡°) Z czego to wynika? Mniejsza popularności Atari? Zawsze wydawało mi się, że w Polsce był to najliczniejszy 8bitowiec.
@Defender: Moim zdaniem nie ma tu reguły i takie same ceny potrafią być w przypadku innych sprzętów. Często sobie dodaję do obserwowanych takie kosmicznie wycenione kwiatki i obserwuję jak spada cena. Np jakiś czas temu ktoś wystawiał dwa C64 z magnetofonami i kasetami, w pudełkach + jakaś literatura - wywoławczo było chyba 2500 zł. Po kilkunastu obniżkach chyba się sprzedało jak cena doszła do 300-400 zł.
@Defender: Teraz do nas trafia dużo Amig, C64 i Spectrumów z zachodu głównie z UK i z Niemiec, a tam Atari nie było aż tak popularne więc pewnie stąd różnica. Z analiz które znalazłem wynika że 8 bitowe Atari szczyt swojej popularności miało na przełomie lat 70 i 80-tych (dane prawdopodobnie z USA).
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#przemysleniazdupy #atari #commodore #retrocomputing