Wpis z mikrobloga

Cześć, jaki język/framework jest najbardziej popularny + nauczy mnie dobrych praktyk jeżeli chodzi o backend w Polsce? Aktualnie coś tam tworzę w Django ale nie ma zbyt dużo ofert pracy. No i chciałbym dostać się na staż we wakacje (technikum)

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Aktualnie coś tam tworzę w Django ale nie ma zbyt dużo ofert pracy

@WebDevIsMyPassion: Przejrzyj oferty pracy i wybierz taki język/framework, którego jest najwięcej skoro szukasz czegoś w czym będzie duża liczba potencjalnych miejsc zatrudnienia w najbliższym czasie.

Najlepiej to porób sobie trochę tutoriali w różnych frameworkach i zobacz gdzie Ci dobrze idzie albo co Ci bardziej odpowiada.
  • Odpowiedz
@Owlosiaty-Dzik Największe doświadczenie mam z Django. Liznąłem trochę Springa ale przytłoczył mnie ogrom narzędzi jakich potrzebuje - może przez to że bylem na początku drogi i nie rozumiałem niektórych rzeczy. Myślę że Django bardziej mi się spodobał ze względu na łatwość pisania bo jednak nauczyłem się jedynie struktury projektu. Nie nauczyłem się takich wzorców jak Dependency Injection itd.
  • Odpowiedz
@WebDevIsMyPassion: ani Spring, ani Django nie są językami programowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli chcesz szybko zacząć pracę w springu z minimalną ilością konfiguracji, to spróbuj spring boota.
https://start.spring.io/ - tu sobie wygenerujesz paczkę (dodaj moduł web)
Dalej potrzebujesz tylko mavena (i jakiegoś edytora)

Javascript to rak, a backend w javascripcie to rak w raku.
  • Odpowiedz