Aktywne Wpisy
s3b4 +1056
Straciłem ojca. Właściwie to już wczoraj go pochowałem. Jakoś to do mnie nie trafia.
Miał ledwie 50 lat, a zmarł w nocy. Nie wiem z jakiego powodu - nikt nie chciał wiedzieć. Może się udusił, miał problemy z płucami po wypadku 14 lat temu i sine usta po próbach reanimacji. Może to źle zabrzmi, ale po śmierci chcieliśmy pozbyć się go jak najszybciej. Największy ból był, gdy widziało się go zimnego w
Miał ledwie 50 lat, a zmarł w nocy. Nie wiem z jakiego powodu - nikt nie chciał wiedzieć. Może się udusił, miał problemy z płucami po wypadku 14 lat temu i sine usta po próbach reanimacji. Może to źle zabrzmi, ale po śmierci chcieliśmy pozbyć się go jak najszybciej. Największy ból był, gdy widziało się go zimnego w
- klej - jaki konkretnie polecacie? Na pędzelku?
- pilniczki czy papier ścierny do obróbki wyciętych elementów?
- jakaś plastikowa podkładka? Widziałem takie fajne z miarką, zielone, ale nie wiem jak to się fachowo nazywa.
- obcążki takie do wycinania elementów posiadam, przyda się dodatkowo jakiś nożyk?
- co z kalkomania jakimś malowaniem?
No i najważniejsze jakieś rady i ewentualne błędy jakie są popełniane przez nowicjuszy?
#modelarstwo
@stresS: blad 1 to nie zmatowienie plastiku przed nakladaniem farby
papier ścierny 200-1000
mata gojąca/samogojąca/do cięcia, A3 chyba optymalny rozmiar
nożyk skombinuj taki jakby ze skalpelem w uchwycie, np. Excel
do kalkomanii płyn, może być Tamiya decal soft (bodajże tak to się nazywa), polecany jeszcze jest Micro Set i Micro Sol
szpachla w tubce, np. Tamiya Putty White
co do błędów - malowanie za grubą warstwą farby na raz, lepiej dobrze rozcieńczoną 2, 3 warstwy niż zalać detale.
Firmy - "stary" Trumpeter chyba ciężko się składa, znaczy trzeba szpachlować itp.
Na początek dobra jest - uwaga niespodzianka - Tamiya (✌ ゚ ∀ ゚)☞ co byś nie kupił będzie spoko
w skali 1/72 (malutkie takie) to fajne i proste są modele First to Fight,
przy niewielkiej ilości kleju to moment dosłownie schnie
Contacta też spoko, mam z igłą (na drobiazgi) i przydaje się, z tym że główny, taki na większe elementy to Ultra Thin ʕ•ᴥ•ʔ jak woda
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Kleje na początek najlepiej dwa, revell contacta z igłą do dużych powierzchni i penetrujący np. ammo mig extra thin albo tamiya extra thin.
Farby pod pędzel - vallejo model color. Nic lepszego nie ma. Tamiya, Gunze są dedykowane do aerografu.
A model wybierz najlepiej jakiś w 1/35. Będziesz miał i trochę sklejania i nie zniechęcisz się takim małym gówienkiem
Planujesz zakup aerografu, czy malowanie pędzlem?