Wpis z mikrobloga

Witam, chciałbym rozpocząć przygodę ze sklejaniem plastikowych modeli, głównie militarnych pojazdów(czołgi), kiedyś składałem samochody, ale to lata temu. Ktoś mi może powiedzieć czy firma Trumpeter to dobry wybór? Jakie akcesoria powinienem zakupić

- klej - jaki konkretnie polecacie? Na pędzelku?
- pilniczki czy papier ścierny do obróbki wyciętych elementów?
- jakaś plastikowa podkładka? Widziałem takie fajne z miarką, zielone, ale nie wiem jak to się fachowo nazywa.
- obcążki takie do wycinania elementów posiadam, przyda się dodatkowo jakiś nożyk?
- co z kalkomania jakimś malowaniem?

No i najważniejsze jakieś rady i ewentualne błędy jakie są popełniane przez nowicjuszy?
#modelarstwo
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stresS: klej - Tamiya Ultra Thin do plastiku, CA (kropelka) do elementów fototrawionych
papier ścierny 200-1000
mata gojąca/samogojąca/do cięcia, A3 chyba optymalny rozmiar
nożyk skombinuj taki jakby ze skalpelem w uchwycie, np. Excel
do kalkomanii płyn, może być Tamiya decal soft (bodajże tak to się nazywa), polecany jeszcze jest Micro Set i Micro Sol
szpachla w tubce, np. Tamiya Putty White
  • Odpowiedz
@stresS: a co do farb, idź w akryle - też zależy czy będziesz malował pędzelkiem (obstawiam że tak), Tamiya robi dobre, Pactry nie polecam
co do błędów - malowanie za grubą warstwą farby na raz, lepiej dobrze rozcieńczoną 2, 3 warstwy niż zalać detale.

Firmy - "stary" Trumpeter chyba ciężko się składa, znaczy trzeba szpachlować itp.
Na początek dobra jest - uwaga niespodzianka - Tamiya ( ) co byś nie kupił będzie spoko
w skali 1/72 (malutkie takie) to fajne i proste są modele First to Fight,
  • Odpowiedz
@lewymaro: myślałem o 1:35 za duże? Wiem, że to początek, ale chciałbym mieć jednolitą kolekcje, a jak długo muszą schnąć klejone elementy? Co myślisz o kleju revell contacta? Słyszałem, że jest bardziej gęsty i też się przydaje.
  • Odpowiedz
@stresS: spore są, Merkava po sklejeniu ma bodajże 25cm długości ( ) jak masz miejsce to wal w trzypiątce ( ͡ ͜ʖ ͡)
przy niewielkiej ilości kleju to moment dosłownie schnie
Contacta też spoko, mam z igłą (na drobiazgi) i przydaje się, z tym że główny, taki na większe elementy to Ultra Thin ʕʔ jak woda
  • Odpowiedz
@lewymaro: a kleić w taki sposób, że dokładam do siebie dwa elementy i lecę gdzieś po przerwie czy smarować jeden element i dokładać drugi, bo różnie na yt widziałem ludzie robią
  • Odpowiedz
@lewymaro: @Fixxer: sorry, że wołam, ale jeszcze tak na koniec, kurde kupować na allegro każde narzędzie z osobna trochę kapa, nie wiecie gdzie mogę to wszystko zamówić w jakimś zestawie? Jakiś sklep Internetowy polecacie? Znalazłem coś takiego na Agtom, a tam wszystkie zestawy "niedostępne"
  • Odpowiedz
@stresS: Jak przedmówcy powiedzieli Tamiya Extra Thin sam wnika w szczeliny, a nadmiar szybko odparowuje tworząc bardzo trwałą spoinę. Dla tego kleju najlepiej dołożyć na sucho dwa łączone ze sobą elementy i pędzelkiem przejechać po miejscu łączenia, bardzo szybko chwyta. Contactą Revella kleje nakładając niewielką ilość igłą klej w miejscu łączenia i dokładam do drugiej części. Używam jej do łączenia elementów wcześniej pomalowanych (np. struktury nadbudówek do pokładu statku), nie
  • Odpowiedz
@stresS: Sklepów masz wiele... martola, hobbysta, mojehobby. Znajdziesz tam wiele narzędzi.
Kleje na początek najlepiej dwa, revell contacta z igłą do dużych powierzchni i penetrujący np. ammo mig extra thin albo tamiya extra thin.
Farby pod pędzel - vallejo model color. Nic lepszego nie ma. Tamiya, Gunze są dedykowane do aerografu.
A model wybierz najlepiej jakiś w 1/35. Będziesz miał i trochę sklejania i nie zniechęcisz się takim małym gówienkiem
  • Odpowiedz
@stresS: Sam skompletuj zestaw narzędzi, pęsetę prostą, zgiętą, matę, nożyk, kleje (Tamiya, Revell, CA), szpachlówkę. Pilniki bądź papier możesz kupić nawet w markecie budowlanym. I tak o czymś zapomnisz więc za 1 razem nie kupisz wszystkiego ¯\_(ツ)_/¯. Zamawiałem z kilku sklepów internetowych i w żadnym nie miałem problemów, sprawdź gdzie znajdziesz interesujące Cię rzeczy.

Planujesz zakup aerografu, czy malowanie pędzlem?
  • Odpowiedz
@KonQ: @deiks: @lewymaro: a co oznacza dopisek Cement w tym kleju, bo z tego co widzę są jakieś dwa typy, jeden podobno wiąże bardzo szybki a drugi koło 10-20minut do godziny pełna trwałość
  • Odpowiedz