Wpis z mikrobloga

W piątek będę butelkował Koźlaka i mam pytanie. Po zabutelkowaniu piwa odłożyć też do miejsca gdzie jest temperatura niska? Aktualnie jest na cichej gdzie jest temperatura ok. 3 st. Mogę przenieść do piwnicy do tem. ok 10-13 stopni.
#piwowarstwo
  • 4
@Goglez: No to wiem :) tylko czy ta temperatura będzie dla nich odpowiednia? Albo zostawić w pokoju na tydzien, i potem przenieś gdzieś w chłodne miejsce
@tizo: Najlepiej to taka, w jakiej była fermentacja burzliwa.
EDIT: To znaczy już drożdże raczej nie zepsują piwa, no ale potem za wysoka temperatura i tak może być wyczuwalna, a w za niskiej mogą długo nagazowywać piwo.
@tizo: przenieś do piwnicy zdecydowanie w pokojowej wytworza się niepożądane estry, popełniłem kiedyś lagera i cześć którą zostawiłem w pokojowej smakowała zupełnie inaczej niż te które dochodziły w 10 stopniach. Oczywiście nagazowanie będzie trwało długo miesiąc co najmniej