Aktywne Wpisy

MiniKierownik +37
Murzyn rośnie jak na drożdżach, możecie mu wymyślić imię, komentarz z największą liczbą plusów wygrywa. Widać że to będzie chad wśród gołębi, gęste grube pióra będzie miał nawet na nogach, oczy typu Hunter eye wypatrują kukurydzy.
#smiesznypiesek #ptaki #heheszki #codziennymurzyn #golebie #dwudniowymurzyn
#smiesznypiesek #ptaki #heheszki #codziennymurzyn #golebie #dwudniowymurzyn
źródło: temp_file508722841007941077
Pobierz
zyd_z_pasji +26
Jezus Maria, jak ja qurwa nienawidzę dzieci. Gówniarze sąsiadów lvl 4 i 6 przeskakują przez płot, żeby pobawić się u nas na podwórku. Tu sobie poskaczą na trampolinie, tam zjadą na zjeżdżalni albo rozwalą dachówki, które były ułożone na kupce do wyrzucenia. Oczywiście, rozmowy z madkom nic nie dają, a jedyne rozwiązanie to chyba tylko mur wyższy od mego, albo drut kolczasty.
Teraz wychodzę przez dom, a tu mój samochód cały w
Teraz wychodzę przez dom, a tu mój samochód cały w

Mam w #excel #vba odziedziczony plik, który wykonuje wiele operacji obliczeniowych na danych. W produkcji zajmuje mu to ok. 40 minut.
Przygotowałem sobie mały, testowy zestaw danych, który się liczy w okolicach 3 minut.
I teraz zaczyna się magia ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
Liczy się 3 minuty. Ale jak podczas wykonywania się makra kliknę myszą gdziekolwiek na Excela proces przyspiesza jakby się naćpał i całość zajmuje ok. 15 sekund...
Pytania są dwa:
A) Dlaczego?!
B) Jak przyspieszyć ten kod bez klikania, bo to ma się wykonywać w całości zdalnie?
Jak wrócę do domu to wstawię przykładowy kod jaki tam jest
@DarkAlchemy: tu można powróżyć z fusów, ale VBA to prosty język, ale ma sporo wad i niedociągnięć. Na przykład (przynajmniej jeszcze w 2013) dość łatwo stworzyć kod, który dużo wolniej uruchamia się gdy otwarty jest edytor VBA, a jeszcze wolniej, gdy okno edytora jest aktywne. Na pewno jednak nie jest to różnica 12x jak opisane wyżej.
To zależy co poeta tam popisał, jak
https://pastebin.com/axETCkRt
Co to robi? Kopiuje formuły z pierwszego wiersza do wierszy niżej ( ͡° ͜ʖ ͡°) (no i jakieś dodatkowe operacje przy niektórych kolumnach)
źródło: comment_TbOvw495RoQDeWJmuBPdBCc8jzQszJFA.jpg
PobierzIf c = 86 Or c = 87 Or c = 93 Or c = 95 Or c = 100 Or c = 105 Or c = 106 Or c = 108 Or c = 109 Or c = 115A magic numbers w sumie można na samym początku wrzucić do Array'a i go przeszukiwać
- są zagnieżdżone pętle
- odświeżane są jakieś tabele przestawne
- jakieś sortowania
- co jakiś czas dane są kopiowane z formuł jako wartości, ale nie wiadomo jakie to formuły i nigdzie nie jest wyłączone automatyczne przeliczanie formuł
Reasumując - nie wiadomo, co ten kod ma robić i czy robi to dobrze. Nie widzę też żadnej oczywistej przesłanki czemu miałby działać kilkanaście
Robić, robi dobrze, chociaż niekoniecznie efektywnie i zgodnie ze sztuką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tutaj nawet nie tyle chodzi o "aktywnego" Excela, bo kod puszczam np. z edytora przy użyciu F5 (czyli chociaż edytor musi być aktywny) i on sobie leci powoli, a jak kliknę gdziekolwiek w edytor lub Excela
@brak_nicku: jak to rozpoznałeś? O tym rejestratorze