Wpis z mikrobloga

Chcę podłączyć matrycę laptopową pod #raspberry, z tego co czytam będzie mi potrzebny sterownik matrycy. Możecie polecić coś taniego? Matrycę chcę kupić używaną za grosze, albo kupić uszkodzonego laptopa i ją wyjąć. A płacić 100zł za sam sterownik mi się nie widzi :( #raspberrypi
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Scabbe: Lepiej i taniej znaleźć na olx używany monitor, za 100-150zł wyrwiesz już lcd z normalną rozdzielczością, może nawet FullHD.

Sterowniki do matryc niestety są drogie i taniej niż 100zł nie znajdziesz

@asunez: Sterowniki do matryc w laptopach są wbudowane w płytę główną i nic z nimi nie zrobisz
  • Odpowiedz
@skew: Działałeś w tym temacie? Może orientujesz się czy raspberry może sterować zasilaniem takiego monitora? Chciałbym żeby wyłączał się o 22, a włączał o 6 rano. Myślałem też o podłączeniu pod czujnik ruchu i żeby monitor wybudzał się gdy ktoś przechodzi obok, zależy mi na ograniczeniu poboru prądu. Planuję zbudować smart mirror
  • Odpowiedz
@Scabbe: Możesz przestać wysyłać obraz i sterownik wyłączy monitor po jakimś czasie :) Jak chcesz natychmiast to niestety raczej nie ma takiej opcji, potrzebujesz jakiegoś mosfeta i odcinać zasilanie.
  • Odpowiedz