Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Mireczki, zakupiłem procesor AMD ryzen 5 2600, do tego płyta główna msi b450 a pro oraz ram goodram 8gb 3000mhz irdm x black cl16 w jednej kości. W biosie pojawia mi się informacja, że taktowanie Ramu wynosi 2667 MHz, po włączeniu opcji xmp taktowanie skoczyło do 2900 MHz, kości działają stabilnie. Rodzą się w mojej głowie dwa pytania: dlaczego fabrycznie kości mają mniejszą częstotliwość niż wartość deklarowana? Czy podkręcać ram dalej, czy może lepiej odpuścić?

#pcmasterrace #komputery
  • 12
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nowywinternetach: bios najnowszy, wszystkie sterowniki do chipsetu również pobrane. Ram znajdował się już w innym slocie. Wtedy w biosie pojawiała się informacja, że kość znajduje się w niewydajnym miejscu i wyświetlał się komunikat o próbie zmiany slotu. Po zmianie, częstotliwości się nie zmieniły, ale komunikat zniknął
@Cookiee: Bo dalej kości nie mają tak wysokich taktowań, są to wyselekcjonowane układy, które z wyższym napięciem mogą pracować z większą częstotliwością i tyle. Z profilem XMP producent gwarantuję, że ram będzie będzie działać z takim taktowaniem, przy takim napięciu i z ustawionymi timingami.