Wpis z mikrobloga

@Fristo: pracowałem w selenium i rozważałem cypress, ale zdecydowałem się wtedy na póki-co-nie ;)
Uważam że może być dobrym uzupełnieniem, ale nie zastępstwem dla Selenium... Potężny, szybki i niebezpieczny przez możliwości jakie daje
  • Odpowiedz
niebezpieczny przez możliwości jakie daje

@inz_Bartosz: Co konkretnie masz na myśli? Bawię się teraz ich przykładami i wygląda to spoko tylko to taka zabawa na sucho. Nie wiem jak się sprawdzi na dłuższą metę w faktycznym projekcie:/
  • Odpowiedz
@inz_Bartosz: Dlaczego uważasz, że to uzupełnienie, a nie alternatywa dla webdrivera? Na ich stronie napisane jest, że nie nadaje się do: Indexing the web, Spidering links, Performance testing, Scripting 3rd party sites. Ja używałem webdrivera głównie do testów funkcjonalnych w jednej domenie, więc wygląda ok na pierwszy rzut oka.
  • Odpowiedz
@Fristo: bo to co innego troszkę, nie działasz na zewnątrz tylko wewnątrz przeglądarki, konsekwencją nie masz np. cross browser tylko chrome, nie masz swobody wyboru języka programowania, a możesz manipulować bezpośrednio całym podwoziem, mockować na bieżąco co zechcesz i sprawdzać jak się zmienne we środku pozmieniały zamiast jak się pokolorował button albo co komunikat mówi... Więc masz owszem fajne testy i szybsze i bardziej niezawodne niż w selenium, ale oddalasz
  • Odpowiedz
@inz_Bartosz: Ma sens to, co mówisz i pokrywa się z tym, co sobie dzisiaj przeczytałem. Dodatkowo minusem jest brak ootb możliwości lokalizowania po xpath, co bardzo lubiłem. W momencie, gdy są jakieś dynamiczne id czy klasy, trzeba modyfikować kod aplikacji dodając atrybuty elementów w stylu data-cy='submit-button'. Sugerują żeby robić tak zawsze. Jak to zrobić żeby developerzy pamiętali je dodawać? Ponad to, w webdriverze można sobie dowolnie dobierać narzędzia - w
  • Odpowiedz