Wpis z mikrobloga

Jednym z moich marzeń jest dożyć czasów, w których ludzie będą się wzajemnie szanować i przede wszystkim wspierać. Strasznie mnie irytuje fakt, że jesteśmy o wszystko zazdrośni, a bo to ktoś ma lepsze auto, lepszą pracę, lepiej wygląda itp.
Chciałbym, żeby każdy cieszył się z powodzenia innych ludzi, bo przecież o to w tym wszystkim chodzi, by ludzie byli zjednoczeni, nakręcali się wzajemnie na rozwój i pomagali sobie w codziennych problemach.
  • 9
  • Odpowiedz
@swango: Właśnie chciałem dopisać, że brakuje nam takiej rywalizującej planety/cywilizacji, żeby ludzie zaczęli ze sobą współpracować.

No niby zbudowaliśmy, ale do czego ta rywalizacja prowadzi? Chcemy posiadać jak najwięcej, panuje kult materialistów. Nie uczymy się w szkołach jak być lepszymi ludźmi, tylko jak znaleźć lepszą pracę. Dlaczego jest w nas taka silna potrzeba posiadania? Według mnie zostało nam to wpojone, żeby nakręcać całą tę maszynę.
  • Odpowiedz
@Pejnkiller: Bardziej realnym marzeniem jest, że wygrasz szóstkę w totolotka.

Ludzkość długo pracowała na taki stan rzeczy, więc trudno będzie o zmiany.
  • Odpowiedz
@ArthasMenethil: Ocenic to mozesz jedynie jabys sie tam wychowal i byl jednym z nich. Kazdy normalny czlowiek przed obcym, tym bardziej z zza granicy chce sie pokazać z jak najlepszej strony. Ale wykopki twierdza ze Polska to kumulacja calej negatywnej strony swiata. 40 tys lat ludxkosci byla zawisc, zazdrosc i inne negatywne uczucia. Nagle wszyscy sie tego pozbyli tylko male panstewko ma te cechy.
@swango dobrze pisze ze tskie cechy napedzaly
  • Odpowiedz