Mysz i klawiatura USB przy instalacji XP się wyłączają (nagle gasną diody i emiter w myszy). Czasem dzieje się to wcześniej, czasem później. Na płycie głównej tylko USB, bez ps/2. Zero reakcji i brak możliwości reakcji na komunikaty. Sprawdzałem kilka różnych klawiatur i myszy. Coś komuś? #komputery #windows
@JusTQL Ale mysz i klawiatura działają na różnych etapach instalacji, wyłączają się losowych momentach - w życiu instalowałem xp dziesiątki razy i nigdy nie miałem takiego przypadku.
@JusTQL @szulmack To instalka naprawcza - właśnie znalazłem poradę, by zmienić nazwę windows/inf i Windows/driver bo pewnie system znajduje tam inne sterowniki i coś się wywala
@ikov: Możesz zawsze spróbować zrobić sobie zero touch installer, ewentualnie sprobowac tez zauktaulizowac lub zdowngradowac bios. Problemów moze być milijiony do wyłaczającego sie usb. Nigdy mi sie akurat przy xp to nie przydarzyło.Jak coś to pisze, będziemy myśleć.
@szulmack: To była próba naprawy XP - ostatecznie zainstalowałem czystą wersję, zrobiłem jej kopię, potem wrzuciłem kopie właściwego systemu z nowym windows/inf i naprawa ruszyła. Żonglowanie gigabajtami plików, ale zaskoczył - czyli sterowniki ze starego folderu były jakieś feralne. Teraz kolejny problem - obraz w VGA. Nowe sterowniki do grafiki - i przy próbie zmiany rozdzielczości system pada, czarny ekran. Tylko 640x480. Grafika na pci-e padła? Bo muszę dalej szukać -
@ikov: Jeśli grafika by całkiem padła to nie wyświetlałby w ogóle obrazu, upewnij się, że sterwoniki napewno do XP a przede wszystkim czy masz wszystkie aktualizacje do XP, bo najnowszy sterownik do karty będzie odpowiadał najnowszym sterownikom do XP(te ich zależności są często nielogiczne), jeśli masz taką opcje sprawdź inną kartę, albo inne złacze na tej samej karcie. Ja na Twoim miejscu skopiowałbym same dane użytownika na bok, zrobił czystą czystą
@szulmack: Problem polega na tym, że na starym xp było poinstalowane bardzo specyficzne oprogramowanie sterujące do pewnych urządzeń przemysłowych, wersji instalacyjnych oczywiście nie ma więc wszystkie ustawienia mogą być nie do odtworzenia w innym przypadku... stąd ratowanie starego sprzętu (na nowym dysku), bo po przepięciu ups nie utrzymał kompa i ten się wyłączył, a potem na ekranie startowym XP zostawał tylko migający znak _.
@ikov: U nas w takim przypadku robimy tak: bierzemy dysk, kopia bit w bit na nowy, odpalamy na całkowicie nowym sprzęcie, reaktywujemy windowsa i zabawa ze sterownikami dla nowego sprzętu. Jeśli w kompie był tylko jeden dysk, nie pogubiły sie ścieżki i tak dalej to wszelkie archaiczne oprogrogramowanie do maszyn CNC i takich innych dziadostw działa dobrze. Jak nie masz nowego sprzętu to dla spokoju ducha po przepięcie zdecydowanie wymień zasilacz.I
@szulmack: Kopia jest z ddrescue bo dysk miał błędy. Kopia na inny dysk dawała te same objawy, więc mój wniosek to uszkodzony system... Dopiero potem walka z naprawą systemu. Mam zasilacz i pamięci na podmianę, wcześniej odpale jakiegoś live i zobaczę co będzie. Dzięki za rady.
@szulmack: Ok, zakończyłem robotę - komp ruszył po zmianie karty graficznej. To była jakaś nvidia 6600, staruszka - kilka kondensatorów spuchło i wcześniej tego nie zauważyłem. Po wsadzeniu tam 8600, też wiekowej, ruszyło od strzała. Maszyny nie ruszyły, bo jeszcze jakiś PLC wywala błąd, ale to już nie moja działka - komputer działa tak, jak wcześniej, sterowniki i oprogramowanie jest skonfigurowane i działa. Jeszcze raz dzięki.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link