Wpis z mikrobloga

Ostatnio zacząłem bardziej interesować postacią Lecha Wałęsy i zastanawia mnie dlaczego społeczność wykopu (oczywiście nie każdy) oraz inne społeczności go obrażają skoro przyczynił się do upadku komunizmu w Polsce, zakrzepił w Polakach patriotyzm, zapisał się w kartach historii jako bohater dla wielu i stał się ikoną wolności (to są fakty więc chyba zachowuję obiektywność :P).
Czy ktoś kompetentny mógłby w miarę obiektywnie wytłumaczyć wszystkie sprawy kontrowersyjne i te niekontrowersyjne z nim związane, na przykład sławna "teczka" czy inne "donosy".
Chciałbym żeby ktoś napisał napisał taki "Lech Wałęsa - in the nutshell" od genezy do dzisiaj, jeśli znajdzie się osoba chętna.
Zauważyłem że tutaj jest odpowiednie miejsce by zwrócić się z taką prośbą.
Nie jestem w żaden sposób zredpillowany czy zbluepillowany politycznie, po prostu chciałbym żeby ktoś opisał tą osobę, nie tylko dla mnie ale dla wszystkich "niewtajemniczonych", by mogli go określić, bo z jednej strony wiele osób mówi że jest on bohaterem, a z drugiej spotykam się z wpisami na takimi jak na #leszke gdzie jest obrażany.
Konto z którego piszę jest nowe, gdyż nigdy owego nie posiadałem tutaj, lecz w związku z moją prośbą je założyłem.
Jakby ktoś zastanawiał czy trollkonto czy coś innego: nie, naprawdę chciałbym dowiedzieć się o nim coś konkretnego, niekoniecznie tracić czas i siły na przekopywanie się przez polskie media.
#lechwalesa
  • 10
@bospieti Lechu musli że jest bohaterem, pępkiem świata. Przecież gdyby nie on to sytuacja w Europie była by dalej taka jak w '80r. A to nie prawda. Jego udział w tych wydarzeniach jest marginesowy. Pionek którym sterowało PZPR/Solidarność. Nie wnikam w to bo nie o tym temat.

Jego osoba sama w sobie jest denerwująca. Nie wychowany, bez ogłady z wybujałym ego. Zamiast odnieś się do jakiś zarzutów jaki mu stawiają to robi
@bospieti: On komuny nie zniszczyl, tylko pozwolil jej sie zakamuflowac i trwac nadal.Obejrzyj sobie film Zydokomuna (jest na youtubie),slaba jakosc ale to co tam zobaczysz i uslyszysz da Ci odpowiedz na Twoje pytania.