Wpis z mikrobloga

Zepsuł mi się laptop i na szybko potrzebuje coś do 1k zł. Zainteresował mnie lenovo ThinkPad x240. Kiedy wydawało mi się, że znalazłem pasująca ofertę, wyczytałem w niej coś w stylu "matryca IPS, brak możliwości regulacji jasności w systemach operacyjnych Windows". No i o ile wiem, że IPS to rodzaj matrycy, tak nie wiem dlaczego nie można regulować jasności? Brak sterowników na Windows 10? Czy może jest to jakiś chiński zamiennik warty 10zl?

Ewentualnie może mógłby ktoś polecić coś do 1k, tak do 12 cali, najlepiej z biznesowych, ofc uzywka, z ssd i win10.
#laptopy #thinkpad
  • 6
@Lomana_LuaLua: X240 jest ok, tylko musisz trafić dobrą ofertę :) Stąd 2 razy brałam T440s i były w bardzo dobrym stanie, do tego masz jeszcze rok gwarancji.
Weź pod uwagę, że w ThinkPadach z tego okresu co X240 i T440 (czyli wszystkie xx40) jest domyślnie touchpad bez wydzielonych przycisków. Jest denerwujący, choć da się przyzwyczaić (albo wymienić na taki z xx50).
Jest taki problem ponieważ matryca pochodzi od bodajże X260 i przy 240 niema bata, ale regulacji nie uświadczysz. Jest niby opcja przeprogramować eprom matrycy ale to trzeba wiedzieć co się robi.
A tak za 1k to kupisz doinwestowane T440S, moooze t450. Carbon 3gen. W t440s wymieniasz touchpad za stówkę i jest luks maszyna( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rakky: Najlepiej na allegro, he. Tam też działają "firmy" które mają dosyć profi podejście do klienta i jak coś jest nie teges, to chętnie zamieniają. Kolejna sprawa to sam stan lapków- często jest ruletka, ale mi przykładowo na 10 laptopów 8 przychodziło w stanie idealnym. 1k to zdrowa cena za typowe 14cali, po mniej więcej tyle goniłem kiedyś t440s dosyć dobrze doposażone i serio zadbane