Wpis z mikrobloga

#thunderbird #klientpoczty #email #pocztaelektroniczna #internet #programy #spam

Żeby sensownie używać e-maili i nie otwierać każdego potrzebna jest lista wiadomości z wyświetlonymi wybranymi nagłówkami itp. Tworząc klienta poczty można ustalić domyślne kolumny, jednak powinna być możliwość ich dowolnej edycji. Podstawowa funkcjonalność.

Jednak jest jakaś dziwna moda żeby wszystko ukrywać. Poczty webowe to zupełna tragedia, w takim #o2 #pocztawp pole "Od" pokazuje wskazaną nazwę albo tylko część przed małpą (czyli bezużyteczna lista pełną "Od: info", "biuro" itp.)

Zobaczyłem Mozilla Thunderbird i również nie jest dobrze. Wybór kolumn jest ograniczony i nie można zawsze wyświetlić adresu nadawcy (jedynie jest pokazany przy braku dodatkowej nazwy).
Żeby zawsze pokazywał adres, trzeba aż instalować dodatek, trafiłem na "Show Address Only". Niby działa, jednak niesmak pozostaje.

Kod pozwalający pokazywać dowolne nagłówki nie powinien być długi, dziwaczne jest takie "odchudzanie" programów. Powinny być do wyboru widoki "standardowy" (kilka nagłówków) oraz "zaawansowany" (wiele różnych z możliwością usunięcia). Plus nawet mógłby być RegExp. Każdy łatwo wybrałby co potrzebuje.
wkto - #thunderbird #klientpoczty #email #pocztaelektroniczna #internet #programy #sp...

źródło: comment_8jjdtQDTdDjramUvRe5YXcv1oBuGJ4kw.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@gwynebleid: niby działa, jednak dodatek kiedyś przestanie pasować do kolejnej wersji programu. Plus jak będzie potrzeba wyświetlić jeszcze inny nagłówek, to trzeba szukać kolejnego dodatku. Więc ogólnie krytykuję takie bezcelowe obcinanie podstawowych funkcjonalności.
  • Odpowiedz
@wkto: dla mnie i tak thunderbird zwycięża łatwością i szybkością filtrowania oraz możliwością pobierania jedynie nagłówków wiadomości (czy ograniczenia pobierania do np 50 KB)
  • Odpowiedz
@wkto: Na szczęście adres jest jeszcze widoczny po przytrzymaniu kursora na wiadomości (gmail, mailbird), ale zgodzę się, że to dość ważna kwestia.
  • Odpowiedz