Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +2
Hej, proszę o podpowiedzi czy o czymś nie zapomniałem. Mam nowe 20-miesięczne auto. Generalnie głównie to wymieniam w nim olej i filtr oleju (co 7500 - 8500 km lub co pół roku zależy co pierwsze). Auto to benzyna (zagazowana) z wtryskiem pośrednim i bez turbiny, a konkretnie to Fabia Kombi 1.0 MPI 60 KM 2022.
Oprócz oleju są też inne obiekty, którymi trzeba się zająć. Tak więc, co 30 000 km lub
Oprócz oleju są też inne obiekty, którymi trzeba się zająć. Tak więc, co 30 000 km lub
PedroAlvares +25
#famemma mam restrima wysylam link na pv
Nie będąc płatnikiem vat.
Ps. A vat zostaje dalej 50% przy użytku firmowo-prywatnym, czy tutaj też się coś zmienia?
#prawo #leasing #dzialalnoscgospodarcza
nie wiadomo czy będzie tak wyglądało. Wiele rzeczy miało przejść, wiele potem powtarzały media, a na końcu nie wchodziły (tak jak podwójna opłata za spóźniony przegląd czy brak możliwości wystawienia faktury do paragonu bez numeru nip)
Leasingu te 75% nie dotyczy - tutaj obowiązuje ograniczenie kwotowe 150 tys. zł (225 tys. zł samochody elektryczne), liczone proporcjonalnie do każdej raty.
Tabelki z przykładami i cały opis zmian znajdziesz tu: Zmiany od 2019 w leasingu, amortyzacji i kosztach samochodów osobowych
@Mecenas266: Ta ustawa została już uchwalona pod koniec października. Brakuje tylko
Raczej nie spodziewałbym się jakiś luk, furtek i kruczków, które pozwolą obejść wprowadzane limity.
A jeszcze co do VAT, bo zapomniałem napisać wcześniej, to 50% odliczenia