Aktywne Wpisy
GrzegorzPpoz +143
#!$%@? rzygam już tym portalem. Od kilku tygodni całe gorące permanentnie #!$%@? waleniem konia do rozliczeń pisowców albo podniecaniem się najpierw chadem kotłownią, a teraz tuskiem. To już nie jest portal ze śmiesznymi obrazkami tylko czysty propagandowy ściek. Dosłownie nie ma się nawet do czego uśmiechnąć na tej smutnej jak #!$%@? stronie. Serio wam się jeszcze nie przejadło czytanie kolejnego wpisu zaczynającego się od "gdyby nie tusk to błe błe błe węgry
adi0 +979
Kupiłem kiedyś w Ikei za grosze takie sito z myślą właśnie o wysładzaniu.
Pod sitem jest kranik.
Używał ktoś tego w ten sposób?
Co o tym sądzicie?
Myślę też nad zastosowaniem tego do oddzielenia jakoś chmielu ale jeszcze nie mam pomysłu.
#piwowarstwo
aby to zadziałało, to sito musi być dość nisko, jak się zapowietrzy między złożem a wyjściem - to może także się przytkać.
Rozwiązań jest trochę:
- łuska ryżowa
- zmienić sraczwężyk
- zwiększyć moc ssącą - ja stawiałem fermentor na stołku - im większa różnica wysokości między filtratorem a pojemnikiem zbiorczym - tym szybciej idzie (of kors - rurka musi być całkowicie zalana, gdy będzie zapowietrzona to nie zadziała)
- stopniowe powiększanie "mocy ssącej" jak to napisał kolega wyżej - czyli nie od razu kranik na full
- nacinanie nożem złoża - działa NAJLEPIEJ!, po prostu kroisz do dna tak jak tort
- zadbanie o temp. wody do wysładzania - jak nie podgrzewasz jej cały czas przy wysładzaniu to potem im zimniej tym bardziej się złoże zbija
No i fajnie jest sobie rzucić troszke łuski.
A do chmielu też to znakomicie działa, można znacznie zmniejszyć straty po gotowaniu, szczególnie przy jakichś uber-chmielonych