Wpis z mikrobloga

Jak przygotować sadzonki pomidorów?

Do przygotowania dobrej jakości rozsady pomidorów potrzebne są nasiona odpowiedniej jakości – nie nazbyt stare. Możemy skorzystać z nasion kupionych w centrum ogrodniczym (to najbezpieczniejsze wyjście), albo zebranych samodzielnie. W tym ostatnim przypadku trzeba korzystać z nasion odmian ustalonych – z nasiona wydłubanego z pomidora kupionego w sklepie mogą wyrosnąć rośliny o całkiem innych owocach.
Rozsadę pomidorów przygotowujemy w marcu. Z nasion wysianych wcześniej wyrosną prawdopodobnie rośliny zbyt wybiegnięte, wydłużone i słabe. Od siewu do wysadzenia roślin mija 7 do 9 tygodni. Czas ten różni się nieco w zależności od odmiany, na opakowaniach znajdziemy sugerowany czas siewu i sadzenia oraz informacje o rozstawie.
Jeśli dysponujemy foliowym tunelem, możemy przygotować flance trochę wcześniej; jeśli nie – lepiej wysiać nasiona po 15 marca. Sadzonki będą gotowe po „zimnych ogrodnikach″, będziemy je mogli przesadzić w połowie maja.
W pierwszym etapie przygotowywania rozsady najlepsza temperatura to 22 - 25 ºC. Kiedy nasiona wykiełkują, wystarczy temperatura pokojowa, 16-20ºC.
Siewki muszą mieć dużo światła – doniczki ustawiamy na parapecie jak najbliżej okna, możemy także od strony pokoju ustawić ekran z folii aluminiowej albo lustro, które odbije światło ponownie na rośliny.
Nasiona pomidorów najpierw wysiewamy do skrzynki, przykrywając cienką warstwą ziemi. Kiedy na siewkach pojawia się pierwsze liście, przesadzamy do osobnych doniczek. Lepiej wysiać więcej nasion i odrzucić słabsze, źle wykształcone rośliny.
Rośliny podlewamy regularnie; kiedy podrosną, robimy to rzadziej, dopiero, kiedy ziemia podeschnie – pomaga to wykształcić mocniejszy system korzeniowy. #beatazroksy
#adrianpolak
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach