Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja uważam, że WF w szkołach ponadgimnazjalnych powinien być nieobowiązkowy? Według mnie to była zwyczajna patologia zmuszać w trzeciej klasie liceum pełnoletnich ludzi do biegania za jakimś flakiem pod groźbą jedynki.
Później człowiek chodził cały spocony, zmęczony i nie miał siły na naukę.
O prysznicach nawet nie było co marzyć, bo był chyba jeden i to zamknięty.
Sama lekcja wychowania fizycznego oprócz zakwasów i zmęczenia nic nie dawała, gruby dalej był gruby.

#szkola #zalesie #gownowpis #wf
  • 15
No to niby o co w tym chodzi?

Co mi ten WF dał?

@Masterpolska94: Może dlatego, że jakakolwiek forma ruchu to zdrowie. Nawet te kilka godzin w tygodniu. Szczególnie jeżeli poza szkołą młody człowiek w ogóle nie uprawia żadnej aktywności fizycznej taki WF jak najbardziej spełnia swoje zadanie i jest wskazany. Natomiast dla kogoś kto rusza się nie tylko w szkole taki WF to tylko frajda.
Podejrzewam, że akurat w tym
Czy tylko ja uważam, że WF w szkołach ponadgimnazjalnych powinien być nieobowiązkowy?

@Masterpolska94: nie, po prostu sens tych lekcji powinien być przebudowany od zera. Wprowadzenie jakiejkolwiek WIEDZY do tego przedmiotu, o tym jak wykonywać rozgrzewkę, jak sobie radzić z skurczami, zakwasami, które ćwiczenia angażują które mięśnia, nauka poprawnego wykonywania wszystkich ćwiczeń poza bardzo egzotycznymi. Zróżnicowane zajęcia, siłownia z maszynami, joga, biegi, sporty drużynowe i jednoosobowe. I to różne, dwa tygodnie np
@Naxster: skąd na to pieniążki? ¯\_(ツ)_/¯

Ogólny zamysł popieram, ale z jakimś łucznictwem czy rzutem dyskiem odleciałeś mocno. Powinny być wydzielone godziny na tę teorię i gimnastykę, ale zajęcia z każdego sportu nie mają żadnego sensu. Lepiej skupić się jeśli już na tych, które są popularne u nas w kraju bądź, w których osiągamy sukcesy. Przede wszystkim jednak jak ktoś jest w ponadgimnazjalnej to będzie się chciał co raz bardziej skupić
ale z jakimś łucznictwem czy rzutem dyskiem odleciałeś mocno.

@MozgOperacji: czemu? Zagraniczne szkoły mają bardziej egzotyczne kluby. Co to za problem kupić kilka bardziej nietypowych przyborów i używać ich 2 tygodnie na rok? Lepsze to niż #!$%@? w gałe.

ale zajęcia z każdego sportu nie mają żadnego sensu

I beg to differ. Mają dokładnie sens. Szkoła ma dać próbkę rożnych rzeczy by móc podjąć jak najrozsądniejsza decyzję o przyszłości. W gałe,