Czemu na serwerach tak często instaluje się Debiana? Chciałbym zrobić serwer z LAMPem, pocztą, jakimś serwerem plików, dlaczego powinienem wybrać Debiana a nie np. Archa? Pytanie może trochę dziwne, ale jestem ciekaw czy jest jakiś realny powód dla którego tak często na serwerach instaluje się Debiana?
@legitAccount: Na Debianie jak zainstalujesz aktualizacje, to system staje się bezpieczniejszy. Na Archu jak zainstalujesz aktualizacje, to połowa rzeczy przestaje działać i trzeba godzinami naprawiać.
@legitAccount: Obstawiam, że głównie stabilność. Na takim Debianie stable masz starsze, ale sprawdzone i dopieszczone pakiety.
Natomiast arch jest rolling release. Czyli jak postawisz go dzisiaj, to będziesz miał wszystkie programy w wersji x.xx, a jeśli postawisz za tydzień, to sporo z nich może być w wersji x.xy. I do tego, o ile dobrze pamiętam, to w archu nie da się zainstalować niczego nowego bez pełnej aktualizacji wszystkich pakietów. A
@legitAccount: @Szysznik: @OGKush_: @xetrov: @Formbi: a dlaczego w sumie nie CentOS? Czyli darmowa wersja RedHata, który bywa chyba najczęściej stosowany komercyjnie?
@vytah: Miałem trzy miesiące Archa na deskopie, teraz miesiąc na laptopie. Raz tylko aktualizacja popsuła coś, mianowicie przez sterowniki NVIDII X11 nie chciał wystartować @lis6502: Arch ma rozbudowaną wikipedię z wieloma poradnikami, podobnie jak Debian @carlo497: W tym przypadku rzeczywiście może być zabawnie ( ͡°͜ʖ͡°)
Generalnie, nie chodziło mi że w miejsce Debiana musi być Arch, bylem ciekaw dlaczego większość
@lis6502: żadne przyzwyczajenie. Na serwer nie nadaje się system który ma Rolling release i od tak może, Ci się podnieść cała wersja pakietu o numer w górę
@lis6502: Tylko że jak na Debianie w systemie masz pakiet w wersji 2.1.1, to w updateach dostaniesz później wszystko aż do 2.1.34653454u7-debian9, często z patchami backprotowanymi na starą wersję, a Arch jak tylko wyjdzie 2.2 to przejdzie na 2.2, a potem 3.0, mając gdzieś fakt, że soft, który ma chodzić na tym serwerze był zaprojektowany konkretnie pod 2.1
PERFEKCYJNA DZIEWCZYNA ? Faceci jak ona wam sie podoba ? Kobiety, co myslicie o takim stylu ? Te brwi, usta, rzesy, makijaz, piersy itd. Ocencie jej wyglad
Chciałbym zrobić serwer z LAMPem, pocztą, jakimś serwerem plików, dlaczego powinienem wybrać Debiana a nie np. Archa?
Pytanie może trochę dziwne, ale jestem ciekaw czy jest jakiś realny powód dla którego tak często na serwerach instaluje się Debiana?
Na Archu jak zainstalujesz aktualizacje, to połowa rzeczy przestaje działać i trzeba godzinami naprawiać.
Komentarz usunięty przez autora
Natomiast arch jest rolling release. Czyli jak postawisz go dzisiaj, to będziesz miał wszystkie programy w wersji x.xx, a jeśli postawisz za tydzień, to sporo z nich może być w wersji x.xy. I do tego, o ile dobrze pamiętam, to w archu nie da się zainstalować niczego nowego bez pełnej aktualizacji wszystkich pakietów. A
@lis6502: Arch ma rozbudowaną wikipedię z wieloma poradnikami, podobnie jak Debian
@carlo497: W tym przypadku rzeczywiście może być zabawnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie, nie chodziło mi że w miejsce Debiana musi być Arch, bylem ciekaw dlaczego większość