Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z #excel #komputery #informatyka
Mam populację do próby - 1200 wierszy x kilkanaście kolumn. Są tam zawarte dokumenty i informacje o nich, każdy dokument ma swój unikatowy numer. W innym pliku mam zestawienie 400 numerów dokumentów, które mnie interesują.
Jak ograniczyć pierwszą bazę danych do tylko wspólnych numerów dokumentów z obu plików? Opcja usuń duplikaty się tu raczej nie sprawdzi, potrzebuję zostawić właśnie tylko duplikaty.
  • 11
@Limonene: próbuję w ten sposób zgodnie z poradnikiem tej funkcji, ale coś nie gra. Poza tym wydaje mi się, że ta formuła zwraca jedną wybraną wartość dla znalezionego wyniku.
@DwaNiedzwiedzie: Faktycznie, mam już numery wierszy, w których pojawiają się potrzebne numery dokumentów (Kolumna, gdzie przeważa N/D i co jakiś czas numer wiersza, który się zgadza). Tylko jak teraz prosto wyfiltrować je z bazy?
@nynomat: Nie bardzo rozumiem, jakim cudem formatowanie warunkowe duplikatów ma zaznaczyć w jednym skoroszycie numery umów z drugiego? Zresztą w poprzednim komentarzu napisałeś, że cel osiągnąłeś, więc pomyłka była chyba całkiem trafna :)
@DwaNiedzwiedzie: w poprzednim napisałem, że osiągnąłem kolumnę z numerami wierszy, ale nie wiem co z nimi dalej (wartości typu 19, 22, 25, 27, 43).
Formatowanie warunkowe zadziałało, bo po prostu dodałem nową kolumnę z numerami umów z drugiego dokumentu - mogłem od razu zaznaczyć, że wchodzi to w grę na potrzeby działania :)
@nynomat: Zrozumiałem, że to z wartości zwróconych przez PODAJ.POZYCJĘ usunąłeś N/D (czyli te rekordy, które nie miały swoich odpowiedników w drugim pliku), czym osiągnąłeś zamierzony efekt - więc już się nie odzywałem :)