Wpis z mikrobloga

#polityka #wyborysamorzadowe2018 #neurope #4konserwy

Hej! Na podstawie ostatnich sondaży i prognoz uznanych ośrodków/sondażoznawców (m.in. IBRIS, Marcin Palade) i analizując błędy sondażowni z ostatnich wyborów samorządowych postanowiłem zasymulować rozkład liczby mandatów w poszczególnych województwach. Warto zauważyć, że jeśli te błędy wynikały z przyczyn losowych (np. PSL dostał listę nr 1 w poprzednich wyborach) lub były już brane pod uwagę w moich źródlach, to moją analizę pewnie można wyrzucić do kosza i lepiej spojrzeć na te, na które powołałem się wcześniej.

Koalicję Obywatelską nazywam tu po prostu PO.

Ta analiza służy głównie spojrzeniu na potencjalne koalicje w sejmikach. Na mapie kolorem niebieskim oznaczam samodzielne rządy PIS, kolorem pomarańczowym koalicje antypisowskie. Szczególnie ciekawa sytuacja szykowałaby się w woj. świętokrzyskich:

PIS samodzielnie
łódzkie
małopolskie
podkarpackie
podlaskie

koalicja PO-PSL
kujawsko-pomorskie
mazowieckie
pomorskie
warmińsko-mazurskie
wielkopolskie

koalicja PO-PSL-SLD
lubelskie
lubuskie
zachodniopomorskie (teoretycznie może być bez PSL)

koalicja PIS-PSL
świętokrzyskie - to jest chyba najciekawsze. Ze względu na parzystą liczbę mandatów, jeśli PIS uzyska ich połowę (15), w sejmiku nie będzie mógł rządzić any samodzielnie PIS, ani niePIS. W takim przypadku założyłbym jako najbardziej prawdopodobną koalicję PIS-PSL. To tłumaczy ostatnią aktywność PISu w tym województwie i atakowanie PSLu (vide wczorajsze wystąpienia Kaczyńskiego)

koalicja PO-Bezpartyjni-SLD-PSL (albo jakiś inny wieloczłonowy twór)
dolnośląskie

koalicja PO-Niemcy w Polsce
opolskie

koalicja PO-ŚPR-PSL
śląskie

Jestem mocno niepewny odnośnie dwóch województw: łódzkiego i mazowieckiego. W pierwszym przypadku po ostatnich wypowiedziach Sasina można spodziewać się mocnego spadku poparcia dla PiSu w Łodzi i to województwo może im przepaść. W przypadku mazowieckiego nie wiem jak silne jest poparcie na prowincji dla PSLu. Założyłem dość silne, niewiele słabsze od tego z 2014. Istnieje możliwość że PiS będzie rządzić tam samodzielnie.

Postaram zaktualizować prognozę wraz z napływającymi sondażami w tygodniu.
Ovy - #polityka #wyborysamorzadowe2018 #neurope #4konserwy

Hej! Na podstawie ostat...

źródło: comment_S5EjxJpeXoC71yMiBDoIfg03LgKLmCgX.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
@Ovy: Ciekawa analiza.

W przypadku mazowieckiego nie wiem jak silne jest poparcie na prowincji dla PSLu. Założyłem dość silne, niewiele słabsze od tego z 2014. Istnieje możliwość że PiS będzie rządzić tam samodzielnie.

No właśnie, moje mazowieckie. Coś czuję, że odzwierciedlają się tu ogólnopolskie emocje, tj. długo rządzący PO-PSL, coraz silniejszy skuteczny PiS. Wygrana ludowców i platformersów nie jest taka oczywista.
  • Odpowiedz
@Tom_Ja: Na pewno PIS zbiera dodatkowe głosy w Radomiu i okolicach ze względu na obiecane lotnisko. Ja jednak nie znam zbyt dobrze regionu i ciężko mi powiedzieć jakie to będą wþlywy.
  • Odpowiedz
@Ovy: Super sprawa, tylko w Świętokrzyskim doszedł mocny kandydat Wenta, która podobno ma spore szansę na wprowadzenie swoich do sejmiku. W tym wypadku koalicja może wyglądać PO+PSL+Wenta, co zwiastuje duże problemu PiSu
  • Odpowiedz