Wpis z mikrobloga

@CzerstwyPalasz jak jest zimno to musisz poczekać w dieslu aż kontrolka świec żarowych przestanie się palić bo musi się rozgrzać i dopiero wtedy odpalasz, przy dużych mrozach nawet kilka razy sparować trzeba
@CzerstwyPalasz Czujesz zwiększony opór gdy uruchamiasz? Jeszcze filtr paliwa wypadałoby sprawdzić czy się tam nie tworzy parafina. Jak nie czujesz oporu zwiększonego to możesz odrzucić aku i alternator. Wyczyść też filtr powietrza. Tu wszystko może mieć znaczenie :D. W silniku o zapłonie samoczynnym musi być : paliwo, powietrze i odpowiednie ciśnienie. No i rozrząd dobrze ustawiony.
@CzerstwyPalasz: Kontrolka aku ma gasnąć gdy auto odpali -> tak ma być. Kręcić długo nie powinno. Mogą to być świecę żarowe, ale wcale nie muszą. Wymienia się je po sprawdzeniu czy stare są sprawne, więc decyzję o ich wymianie pozostaw dla mechanika.
@LinQ
@CzerstwyPalasz
Pewnie będą to świece. To, że kontrolka gaśnie wcale nie znaczy, że działają. Jeśli na ciepłym silniku odpala bez wahania to zostają tylko właśnie świece, i ew. olej (jak jest zimny to gęstnieje) i ciężej uruchomić.
@Uaephean ja jeszcze przerabiałem za mały akumulator bo był fabrycznie wstawiony 55 i zmieniłem na 70 albo 75 i odrazu czuć było różnice przy odpalaniu