Wpis z mikrobloga

Czy w 2011 roku nie było lepszego hardware za mniejszą cenę, które też niewiele prądu potrzebuje?
https://www.robotshop.com/en/roboard-rb-110-single-board-computer.html
Jak dobrze że powstało coś takiego jak #raspberrypi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaś dzisiaj za połowę ceny maliny kupisz nettopa z 1gb ramu i lepszym prockiem też z rodziny x86, oraz 1GB CF.
Patrząc na film nawet się dziwiłem czemu mimo temu że był na dobrym mikrotiku to transkodowanie mjpeg było takie mozolne.
Tak więc użyłem tego samego softu i obraz z dwóch kamer na słabszym sprzęcie radiowym miał powyżej 15fps przy 2,5mbps w 480p ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.youtube.com/watch?v=Mjb8qElt5P8
Teraz zdaję sobie sprawę z tego że AMD 200U a tamty klon x86 to inne światy mimo tej samej taktownej zegara ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#majstermajstruje #gownowpis #embedded #przemyslenia #elektrodacontent
  • 18
@majsterV2: Wow. Nie widziałem że projekt Arduino jest taki stary. Dowiedziałem się o nim dopiero jak wszedł do mainstreamu i pamiętam czasy jak wszyscy bawili się gołymi AVRkami programowanymi przez port drukarkowy. Rok publikacji filmu już mnie zszokował a na wiki jeszcze większy szok bo Arduino istnieje od 2003 roku!
@AdireQ: Patrząc na pobór energii tego Vortex86DX a AMD 200U to istnieje spora przepaść.
To musi być mozolniejsze niż pierwsze Atomy od Intela.
Nawet jakby do 3ghz podkręciłoby się tego Vortexa to i tak brałby mniej niż AMD 200U i nawet do stóp by mu nie dorastał.
Nawet się nie dziwię że na tej płycie gościu karty WLAN nie zainstalował, tylko odrazu oddzielny sprzęt od tego wstawił (wydajność dopiero poleciałaby na
@wytrzzeszcz: Ale wepchałem i działa ponad godzinę na UPSie.
12v-230v-19v
Zaś Pentium 4 HT 3.2ghz w kilka minut rozwalał system XDDDD
Widać że UPS się sprawdza, gdyż pozwala na zasilanie wielu nietypowych urządzeń, oraz jak brakło prądu to się sprawdził aby internet był ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wytrzzeszcz: ARMów nikt nie przebije, lecz chciałem coś bardziej w stylu #pcmasterrace ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swoją drogą do tej płyty można GPU wsadzić na riserze (zasilacz ATX też tam został i używam linii 5v) XD

@donpedroleone: Niech tylko telefon wróci z naprawy a się zdziwisz że robot z UPSem zdaje egzamin ( ͡° ͜ʖ ͡°)
majsterV2 - @wytrzzeszcz: ARMów nikt nie przebije, lecz chciałem coś bardziej w stylu...
@donpedroleone: Nie mam farta realizaji tak jak planowałem (zawsze tak było że po drodze miałem milion innych rzeczy).
Swoją drogą rozwiązałem problem z Cygwinem i mam pythona 3 na XPku co była brane za niemożliwe lub wyśmiewane.
Tak więc wiesz co zrobię jak wsadzę GPU ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swoją drogą rozwiązałem problem z Cygwinem i mam pythona 3 na XPku co była brane za niemożliwe lub wyśmiewane.

@majsterV2: Wat, python 3.4 działa bez problemu pod xpkiem. Przykłądowy gówno przykład z neta:

Great, thanks so much for the reply! Switched to 3.4.3 and it works. :)

Nowsze wersje mają jedynie problem.

@donpedroleone: xD