Wpis z mikrobloga

@xandra: przyznaję, z tym III wiekiem poleciałem za mocno, najwcześniejszy dowód to bodaj VI wiek, niemniej jednak wymieniona wyżej lista świadczy o potężnym wkładzie kościoła w rozwój astronomii i chyba nie można oskarżać katolików o szerzenie teorii płaskiej ziemi...
  • Odpowiedz
@krzychkrzych: To tu masz listę astronomów z przed czasów Chrystusa (większość), tylko z Grecji którzy odkryli podstawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Astronomowie_starożytnej_Grecji Poza tym byli rzymscy, egipscy i chińscy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potem niestety chrześcijanie opanowali Europę i na długie wieki zapanowało mroczne średniowiecze, gdy kościół robił wszystko by ciemna masa pozostawała ciemną masą...
  • Odpowiedz
@xandra: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Catholic_clergy_scientists
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lay_Catholic_scientists

tak, a wszystkie inne cywilizacje w okresie średniowiecza wkoło rozwijały się bez kościoła, dlatego cywilizacja europejska pozostawała najbardziej zacofana ( ͡° ͜ʖ ͡°). Poza tym nie wiem, co ma być szokującego w tej liście? czasy starożytne miały swoich odkrywców, czasy średniowieczne też...
  • Odpowiedz
@krzychkrzych: Oczywiście, że wiedza została zapomniana. Za czasów starożytnych robiono nawet trepanację czaszki, robiono protezy, leczono ziołami. A co mamy w średniowieczu? Pijawki, czy inne upuszczanie krwi? ( ͡º ͜ʖ͡º) Edukacja stała na niezłym poziomie, oczywiście w miastach. Były ogólnodostępne biblioteki i szokoły... Kanalizacja, bankowość... Niestety, największym osiągnięciem kościoła było cofnięcie ludzi o tysiąclecie wstecz. No bo przecież teraźniejszość nie jest ważna, liczy się życie
  • Odpowiedz
@xandra: czemu twój świat jest czarno biały? gołębie zamiast komputerów ? Cofnięcie o tysiąclecie wstecz? Jak mam rozumieć w okresie średniowiecza Europa pozostała zacofana o tysiąc lat ze względu na kościół, a wszyscy wkoło byli tysiąc lat do przodu?

Medycyna: początkowo nie stała na najwyższym poziomie, stąd bardzo często importowano arabskie rozwiązania. Zastanawiałaś się czemu symbolem szpitalnictwa jest krzyżyk? W Jerozolimie krzyżowcy prowadzili szpitale, w których leczono tak muzułmanów jak i żydów z zachowaniem ich religijnej diety. Pierwsze przytułki dla chorych fundowano przy parafiach i klasztorach, co wynikało z chrześcijańskiej etyki.

Co do szkolnictwa: "Karol Wielki (768-814) właśnie katolickim duchownym zalecał utworzenie szkół przy WSZYSTKICH katedrach i klasztorach." O uniwersytetach chyba nie muszę
  • Odpowiedz
@xandra: Patrzysz bardzo czarno biało- głównym powodem upadku cywilizacyjnego Europy oraz "zapomnienia wiedzy" nie była religia, a upadek Rzymu i zalew barbarzyńców :)

A cofnięcie przez kościół o tysiąclecie... średniowiecze trwało 1000 lat, a po jego końcu stopień zaawansowania technologicznego i wykształcenia był o wiele wyższy na terenie Europy niż w dowolnym momencie Cesarstwa Rzymskiego :)

No i nie wspominając, że to religia doprowadziła do rozwoju nauki w średniowieczu i wymiany myśli. Pierwszym dowodem była popularyzacja przyszkolnej edukacji, a druga uniwersalny język ludzi nauki- łacina. Trzeci- klasztory były ośrodkami cywilizacyjnymi i doprowadziły m.in. do zmniejszenia niedoborów żywności w Europie dzięki rozwojowi uprawy
  • Odpowiedz
@xandra: Ech, żebyś chociaż miała jakąś wiedzę w temacie to może byłoby co czytać...

No sorry, ale nie spodziewam się sensownej odpowiedzi od osoby która przytacza przykład z trepanacją czaszki:
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Wyjrzyj za okno, jest sobota po południu i być może ostatni taki weekend, nie chcę tracić czasu na miałkie dyskusje w piwnicy

͡° ͜ʖ ͡°)
⊂   ノ    ゜+.
 しーJ   °。+ ´¨)
         .· ´¸.·´¨) ¸.·*¨)
          (¸.·´ (¸.·' Miłego dnia!
  • Odpowiedz
@xandra: Poczekam z chęcią do przyszłego tygodnia ¯\_(ツ)_/¯

kłótnia i konflikt jest często powodem do rozwoju i poszerzenia swojej wiedzy i taki powinie być ich cel.

Po za tym i tak myślałem, że wystarczy wkleić Ci kilka źródeł, wynalazków średniowiecznych i odnieść się do metalurgii i chirurgii by skończyły Ci się argumenty
  • Odpowiedz
@krzychkrzych:

Nie wiem czy jest sens drążyć. Samo to, że uznała, że w średniowieczu nie było protez, ziołolecznictwa i trepanacji czaszki świadczy o sporych brakach w tej dziedzinie.

Mysle, ze najwyzej co dostaniemy to stek linków ze stron w stylu mlodyateista.pl lub walczzkosciolem.com
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: no wlasnie o to mi chodzi, ze ona jest skrajna. Jestem wierzacym katolikiem, dla mnie kosciol znaczy wiele a rozumiem, ze ktos moze miec inna opinie i staram sie, zeby wiara nie odbierala mi obiektywnego spojrzenia na historie, ale xandra jest fanatyczka i to bez zadnej wiedzy :(
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: @krzychkrzych: Tak w dosłownie minutę znalazłam waszą średniowieczną medycynę. Jest też ciekawa wzmianka o zastoju medycyny w Europie i jej nieprzerwanego rozwoju w krajach arabskich... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
http://sredniowiecze.zdrowo.info.pl/ To co? Wdychacie już dym z ptasich piór, czy może preferujecie umyć włosy w moczu chłopca, czy może jednak pijawki? ( ͡º ͜ʖ͡º)
xandra - @KakaowyTaboret: @krzychkrzych: Tak w dosłownie minutę znalazłam waszą średn...

źródło: comment_FGZWyJ3sEWt8aTKS3tah7TMlNGDJNIx7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@xandra: eh. Juz przyznalem, ze muzulmanie przodowali w medycynie, ktora takze i u nich nie byla wolna od zabononu, bledow i glupot. I z dzisiejszych praktyk medycznych beda sie smiac za tysiac lat. Niemniej jednak twoj zarzut o cofniecie europy o 1000 lat to jakies kuriozum, bo gdyby tak bylo arabowie czy ktolowiek inny by nas skolonizowal. Do pozostalych zarzutow sie nie odnioslas, tylko teraz ta medycyne bedziesz walkowac?
  • Odpowiedz
@xandra: Przejrzałem stronę która wkleiłaś.

Tutaj trochę o chirurgii (bardziej skomplikowane niż dziura w łepetynie) jest też mowa o środkach odkażających oraz znieczulających. Autor zdziwił mnie, że pomimo braku źródeł i elementarnej wiedzy, autor słyszał o tlenku wapnia jako środku antyseptycznym.
  • Odpowiedz
@krzychkrzych: Prooosze przyznaj, że zaorałem cały miesiąc nikt mi tego nie napisał :(

Nie chciałem się znęcać, przytaczając fragment ze źródła które sama wkleiła, w którym mowa że cywilizacja w Europie podupadła po upadku Rzymu, a w IX wieku w klasztorach znów zaczęła rozwijać się medycyna, farmacja oraz innowacje z nimi związane. Chyba, że wróci do tematu cofnięcia rozwoju przez KK o tysiąc lat.

Grzebiąc w źródłach znalazłem jaka to
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: myślę, że zaorałeś. Nie chciałem tego pisać, bo zaraz ktoś będzie cisnął, że kółko wzajemnej adoracji. @xandra już nie pierwszy raz wkleja źródła, którymi się sama ora. Jakiś czas temu w dyskusji ze mną wkleiła link o inkwizycji, nie wiedziała jednak, że był to link o inkwizycji protestanckiej (nie było to bezpośrednio wspomniane w artykule, sytuacja opisana w nim miała miejsce w XVIII w. Prusach), , która była
  • Odpowiedz