Aktywne Wpisy
Sylvio19 +1605
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
ultraknur3001 +88
Co parę dni jeżdżę 3 pasmową ekspresówką i za każdym razem mijam kilkanaście aut jadących środkowym pasem (nie wyprzedzają, nie ma zjazdu niedaleko)
Jak mijam takiego prawym pasem to nawet mu się w głowie lampka nie zaświeci "hmm chyba coś jest nie tak"
Dla nich panuje jakaś niepisana zasada typu "prawy pas to lawa"?
#motoryzacja #drogi #prawojazdy
Jak mijam takiego prawym pasem to nawet mu się w głowie lampka nie zaświeci "hmm chyba coś jest nie tak"
Dla nich panuje jakaś niepisana zasada typu "prawy pas to lawa"?
#motoryzacja #drogi #prawojazdy
#bekazkatoli #religia #heheszki #plaskoziemcy #antyszczepionkowcy #licbaza
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Astronomowie_starożytnej_Grecji Poza tym byli rzymscy, egipscy i chińscy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potem niestety chrześcijanie opanowali Europę i na długie wieki zapanowało mroczne średniowiecze, gdy kościół robił wszystko by ciemna masa pozostawała ciemną masą...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lay_Catholic_scientists
tak, a wszystkie inne cywilizacje w okresie średniowiecza wkoło rozwijały się bez kościoła, dlatego cywilizacja europejska pozostawała najbardziej zacofana ( ͡° ͜ʖ ͡°). Poza tym nie wiem, co ma być szokującego w tej liście? czasy starożytne miały swoich odkrywców, czasy średniowieczne też...
Medycyna: początkowo nie stała na najwyższym poziomie, stąd bardzo często importowano arabskie rozwiązania. Zastanawiałaś się czemu symbolem szpitalnictwa jest krzyżyk? W Jerozolimie krzyżowcy prowadzili szpitale, w których leczono tak muzułmanów jak i żydów z zachowaniem ich religijnej diety. Pierwsze przytułki dla chorych fundowano przy parafiach i klasztorach, co wynikało z chrześcijańskiej etyki.
Co do szkolnictwa: "Karol Wielki (768-814) właśnie katolickim duchownym zalecał utworzenie szkół przy WSZYSTKICH katedrach i klasztorach." O uniwersytetach chyba nie muszę
A cofnięcie przez kościół o tysiąclecie... średniowiecze trwało 1000 lat, a po jego końcu stopień zaawansowania technologicznego i wykształcenia był o wiele wyższy na terenie Europy niż w dowolnym momencie Cesarstwa Rzymskiego :)
No i nie wspominając, że to religia doprowadziła do rozwoju nauki w średniowieczu i wymiany myśli. Pierwszym dowodem była popularyzacja przyszkolnej edukacji, a druga uniwersalny język ludzi nauki- łacina. Trzeci- klasztory były ośrodkami cywilizacyjnymi i doprowadziły m.in. do zmniejszenia niedoborów żywności w Europie dzięki rozwojowi uprawy
No sorry, ale nie spodziewam się sensownej odpowiedzi od osoby która przytacza przykład z trepanacją czaszki:
( ͡° ͜ʖ ͡°)つ━☆・。
⊂ ノ ・゜+.
しーJ °。+ ´¨)
.· ´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·' ☆ Miłego dnia!
kłótnia i konflikt jest często powodem do rozwoju i poszerzenia swojej wiedzy i taki powinie być ich cel.
Po za tym i tak myślałem, że wystarczy wkleić Ci kilka źródeł, wynalazków średniowiecznych i odnieść się do metalurgii i chirurgii by skończyły Ci się argumenty
#pdk
Nie wiem czy jest sens drążyć. Samo to, że uznała, że w średniowieczu nie było protez, ziołolecznictwa i trepanacji czaszki świadczy o sporych brakach w tej dziedzinie.
Mysle, ze najwyzej co dostaniemy to stek linków ze stron w stylu mlodyateista.pl lub walczzkosciolem.com
http://sredniowiecze.zdrowo.info.pl/ To co? Wdychacie już dym z ptasich piór, czy może preferujecie umyć włosy w moczu chłopca, czy może jednak pijawki? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nigdzie nie napisałem, że nie było zastoju. Zastój po upadki Rzymu był wszędzie.
Twoimi tezami było brak ziołolecznictwa w Europie, brak protez, oraz brak trepanacji. Bez trepanacji, bo myślę, że ten
Tutaj trochę o chirurgii (bardziej skomplikowane niż dziura w łepetynie) jest też mowa o środkach odkażających oraz znieczulających. Autor zdziwił mnie, że pomimo braku źródeł i elementarnej wiedzy, autor słyszał o tlenku wapnia jako środku antyseptycznym.
Nie chciałem się znęcać, przytaczając fragment ze źródła które sama wkleiła, w którym mowa że cywilizacja w Europie podupadła po upadku Rzymu, a w IX wieku w klasztorach znów zaczęła rozwijać się medycyna, farmacja oraz innowacje z nimi związane. Chyba, że wróci do tematu cofnięcia rozwoju przez KK o tysiąc lat.
Grzebiąc w źródłach znalazłem jaka to