Wpis z mikrobloga

Mirko z #komputery #sysadmin #powershell potrzebuję wyciągnąć dane z #drukarki podpiętej po USB do komputera o stanie licznika (najważniejsze) oraz ilości tonera. Lub wszystkie dane jakie może mi zwrócić - które potem sobie przetworzę. Średnio widzę, możliwość bez użycia sieci do tego ale może ktoś kiedyś spotkał się z takim pytaniem i zna odpowiedź? Drukarki to głownie rodzina #hp
  • 8
@biczek: ma, ale wymusza ręczną synchronizację z tego co pamiętam - inaczej jak jesteś po skrętce - co 5 min UP leci - jeśli po USB - musisz zrobić klik. Chyba że czegoś nie zauważyłem. Chciałbym po prostu rozsiać po domenie skrypt który raz na dzień/tydzień powie ile mam toneru/jaki stan licznika. Ale przyjrzę się Jet'owi raz jeszcze bo widzę aktualizacje zrobili.
@cziterus: P2015 trzymasz zielony przycisk az zacza mrugac diody wydrukuje strone konfiguracji
P2055 ma wyswietlacz wiec klikasz i drukujesz strone konfiguracji, zuzycia, stanu materialow i co tam sobie jeszcze zamarzysz
1020 powinno odczytac licznik z poziomu sterownika, ale w windowsie 10 zadzialalo mi raz na 10-15 drukarek. Z tego co pamietam tonery nie maja chipa wiec ich poziomu nie odczytasz.

Praktycznie wszystkie podane przeze mnie informacje sa dostepne w instrukcjach serwisowych.