Wpis z mikrobloga

Potrzebuje pomocy z #hydraulika - #ogrzewanie
To będzie mój pierwszy sezon grzewczy w domu - na wiosnę już deweloper uruchamiał grzanie w celu wygrzania podłogówki, oraz uruchomienia grzejników.

Na parterze mam tylko podłogówkę oraz termostat pokojowy, na piętrze - grzejniki w pokojach, a w łazience podłogówka (zasilana z powrotu grzejnika drabinkowego).
Kocioł dwufunkcyjny - gazowy.

Chciałbym uruchomić już podłogówkę. Co powinienem zrobić ? Odpowietrzyć również grzejniki od razu?

Ktoś mógłby mi wyjaśnić co jest w skrzynce rozdzielczej - jakie są poszczególne elementy i czym mogę tam kręcić ?

Dla zasięgu #remontujzwykopem #budujzwykopem
cd6057 - Potrzebuje pomocy z #hydraulika - #ogrzewanie 
To będzie mój pierwszy sezon...

źródło: comment_Bh25DKgR3lDfefk3WBwdQtA255ACuLjs.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cd6057: masz apke na telefon albo regulatory bo widzę ze masz sterowanie. 4 obiegi są wyłącz ten obieg gdzie są grzejniki a uruchom tam gdzie podłogówka. zobacz sterownik pieca tam pewnie.
  • Odpowiedz
@cd6057: podpisał ci co jest od czego? Wszystko chyba odkręcone masz, więc tylko grzać. Jak będzie zimny grzejnik to wtedy odpowietrzyć trzeba. Od lewej masz wejścia/wyjścia na podłogówkę (rozdzielnica), potem pompa, główne zasilanie z pieca.
  • Odpowiedz
@cd6057: głowicą termostatyczną ustawiasz temperaturę maksymalna na podłogówki. Nie wiem jaka tam jest skala, ale to jest do znalezienia w sieci, jaki numer odpowiada jakiej temperaturze. Zreszta masz tam termometry, wiec mozna to sprawdzic samemu. Ustawiasz np 30°C i pompa podbiera cieplo poprzez zawor z glowica do momentu, az nie zostanie osiagniete te 30°C na belce zasilajacej podlogowki. Potem zawor sie zamyka.
  • Odpowiedz