Wpis z mikrobloga

Mirki, co polecacie z muzyki klasycznej? Ponadto jak polecacie słuchać tego gatunku?

Przyznam, że jestem "niedzielnym" słuchaczem muzyki klasycznej i jak dotąd ograniczałem się głownie do ponad godzinnych zapisów na youtube w stylu "The best of Chopin, Bach itd.

Z kompozytorów których poznałem pobieżnie to przede wszystkim
Bach, Mozart, Chopin Vivaldi, Czajkowski, Beethoven, Debussy, Dvorak, Ravel.

Których kompozytorów polecacie? W jaki sposób polecacie słuchać? Płytowo? Według form muzycznych? Chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat.

#muzykaklasyczna #muzyka
źródło: comment_jWGmri8QSdU5OaZY7S3N2HkSfXstWlwi.jpg
  • 6
@Beckham polecam współczesnego kompozytora, który nazywa się Arvo Part. Ja najbardziej lubię słuchać Chopina po typach kompozycji. Czyli odpalam sobie nokturny i albo etiudy albo coś innego i słucham kolejno wszystkich :)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Beckham: ja lecę okresami jak mnie najdzie na klasykę
Pojedyncze utwory. Czasami znajdziesz złoto.
Spróbuj wczuć się w muzykę, skup się na niej. To nie jest taka muzyka co ma lecieć w tle tylko doświadczenie. I traktuj to jako doświadczenie a nie jako tło do życia
Ale i tak jazz 4 life
@Beckham: Ja pomimo słuchania muzyki klasycznej od kilku lat to i tak najbardziej lubię Chopina. Wiem, że dla wielu jest to mainstreamowe ale chyba nigdy nie zmienię upodobań. No i oczywiście impresjonizm z Debussym na czele ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Beckham: W sumie zależy co chcesz osiągnąć. Bo możesz robić dalej to co robisz, ale jak chcesz się zagłębić w temat, to polecam podejść metodycznie. Określić okres jaki Ci się podoba (weźmy romantyzm) poszukać głównych przedstawicieli poczytać ogólnie biografię i charakterystykę i znaleźć najfajniejsze dzieła i słuchać. Potem pójdź w jakimś kierunku wcześniej, albo później i rób to samo. Potem można bardziej szczegółowo zwracając uwagę na szkoły narodowe (inaczej komponowali Niemcy,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Beckham: przede wszystkim lepiej, żebyś słuchał konkretnych utworów, znając tytuł i autora, a nie z tasiemców "the best of". Może zacznij od popularnych kawałków, a potem idź za tym, co cię zainteresuje
@Beckham: Myślę, że fajnie zacząć od Programu Drugiego Polskiego Radia trochę się osłuchasz, posłuchasz komentarza, zobaczysz mniej więcej jaki okres Ci się spodobał. Jest też dużo ciekawych rzeczy na youtubie i można znaleźć dużo nieznanych i świetnych rzeczy. najlepiej znaleźć kilka kanałów i je obczajać. Jeśli chodzi o płyty, to widzę dwie możliwości, albo będziesz szedł w kierunku kompozytorów albo w kierunku współczesnych artystów, np. Vilde Frang, Lisa Batiashvili itp.