Wpis z mikrobloga

@Prezes_roku: może to jakaś wypasiona wersja, dostosowana do potrzeb Bundeswehry? Możliwe, że to podbiło cenę:

The package includes the procurement of spare parts, maintenance of the aircraft in the first three years and the initial training of technical and aviation personnel.
  • Odpowiedz
@spokojnie_to_ja:

The package includes the procurement of spare parts, maintenance of the aircraft in the first three years and the initial training of technical and aviation personnel.

W tym jest cały pakiet, więc jest możliwe, że tyle to kosztuje. Szczególnie obsługa techniczna przez pierwsze trzy lata.
  • Odpowiedz
@imateapot: Z tego co kojarzę to armia francuska wynajmuje (a nie prosi, chyba że masz jakieś informacje o których nie wiem) środki transportu, bo ze względu na intensywne operacje w Afryce dużo sprzętu, w tym transportowego, wymaga remontów lub wymiany.
  • Odpowiedz
@Tajch: nie, nie ze względu na wymianę sprzętu, tylko na brak dużego transportowca we wlasnej flocie. I oczywiście nikt tego nie robi za darmo, ale w każdej chwili może odmowić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@imateapot: A rzeczywiście, masz rację - sprawdziłem sobie że z 50 zamówionych A400M mają dopiero 9, a z zamówionych A330 MRRT jeszcze żadnego. Czyli stąd konieczność wynajmu.
  • Odpowiedz
@piter259: po to, po co kaźdej armii. Chcą być niezależni operacyjnie. Pamietaj, że Niemcy mają swoje wojska m.in. w Afganistanie, w krajach Bałtyckich, a prawdopdobnie różnież w afryce (nie pamietam czy przypadkiem misja w Mali nie była z ramienia UE).
  • Odpowiedz
@piter259: jeżeli UE chce być liczącym się graczem na arenie międzynarodowej to powinno posiadać własną armię gotową do użycia. Aktualny kryzys na linii UE - USA, szczegolnie wobec sankcji na Iran pokazuje, że UE jednak chce te sankcje obejść "sposobem", a to oznacza ochłodzenie relacji itp. itd. Długo by gadać.
  • Odpowiedz
@imateapot UE czy Niemcy miałeś na myśli? Pamiętaj, że ciągle obowiązują sankcje nałożone na Niemcy po 2ws, Niemcy nawet nie mogą mieć własnego sztabu generalnego. Bundestwhera podlega pod struktury NATO czyli pod dowoctwo USA.
  • Odpowiedz